Şora şi Patapievici, la Festivalul Internaţional de Literatură de la Timișoara

Peste aproximativ o lună, în capitala Banatului va avea loc cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM).

CITEȘTE ȘI: Hoţi periculoşi de buzunare, prinşi de un grup de studente, la Timișoara. Vezi cine sunt tinerele curajoase

Eveniment deja cu tradiție, lansat în avanpremiera competiției pentru titulatura de Capitală Culturală Europeană, FILTM reunește anul acesta 17 scriitori, din peste zece țări și trei continente.

În plus, în contextul semantic deschis de Centenar, Festivalul le propune iubitorilor de literatură din Banat o ediție tematică: „Țară. Țară de adopție”.

CITEȘTE ȘI: O polițistă și colegul ei de la „Rutieră”, bătuți de un șofer pe care îl urmăreau în trafic

Acesta va fi subiectul de dezbătut la FILTM 2018, de-a lungul a cinci seri de lecturi publice și dialoguri, în Timișoara, un oraș aflat el însuși într-un proces de redefinire identitară: fostă parte din Imperiu, oraș-reper în istoria României moderne, viitoare Capitală Europeană a Culturii, în România anului 2021.

„Țară. Țară de adopție” este, în viziunea organizatorilor, un pretext pentru a încerca să înțelegem ce mai înseamnă, astăzi, conceptul de țară, într-o Europă care și-a deschis granițele și un cadru în care mixul identitar naște, deopotrivă, pasiuni, antagonisme, războaie sau literatură.

CITEȘTE ȘI: Duduie cazanele de răchie în Banat, dar statul nu câştigă mare lucru

Eseistul Horia-Roman Patapievici este cel care deschide ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, cu o conferință intitulată „Țara în care locuim”.

Debutul serilor de literatură are loc în cea de-a doua seară a FILTM, cu o lectură publică și un dialog, pe tema „Imigrant în memorie”, cu cel mai important prozator columbian din noua generație: Juan Gabriel Vásquez, un autor multipremiat, tradus cu succes în întreaga lume, îndrăgit de cititorii autohtoni datorită celor două romane ale sale publicate la Editura Polirom.

Amfitrionul serii este cunoscutul jurnalist Marius Constantinescu.

În cea de-a treia seară a festivalului, publicul va avea ocazia să asiste la lecturi publice și dezbateri cu prozatorii György Spiró – unul dintre cei mai importanți prozatori maghiari de azi și un dramaturg renumit, ale cărui cărți au fost traduse în peste 20 de limbi, Dimitré Dinev – născut la Plovdiv, dar emigrat și afirmat cu succes în Austria, scriitor și dramaturg de succes, cu piese puse în scenă inclusiv în România, de Radu Afrim, alături de îndrăgitul prozator român Marin Mălaicu-Hondrari. Tema serii, „Patrii imaginare”, va fi gestionată de jurnalista Magda Grădinaru.

„Cu patria-n spinare” este sub-tema celei de-a patra seri a ediției din acest an a FILTM, acoperind biografiile celor patru prozatori invitați: Vladimir Lorcenkov – autor canadian de succes, născut în URSS, Alexandru Vakulovski – născut în Republica Moldova, dar publicat de edituri românești, Andrei Mihăilescu – noua revelație a literaturii elvețiene, emigrat de peste 40 de ani din România, și Goran Mrakić – autor român de expresie sârbă.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara se încheie cu o seară de poezie feminină, reunind scriitoare din Țara Bascilor / Spania (Leire Bilbao), Republica Cehă (Marie Iljašenko), Croația (Lara Mitraković), Republica Moldova, România (Moni Stănilă, Lavinia Bălulescu și Teodora Coman).

Amfitrionul serii tematice „Patria mea de adopție: poezia” este scriitorul timișorean Alexandru Potcoavă. Ediția din acest an a FILTM se încheie în forță, cu o intervenție a filosofului Mihai Șora (foto) și proiecția unui un film despre poezie, realizat de Luiza Șora​.

Primele patru seri ale ediției din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (23-26 octombrie) vor avea loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, cu începere de la ora 18, iar cea de-a cincea seară, la Bastionul Theresia, cu începere de la ora 17.

FILTM este un proiect inițiat în 2012, care își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste inițiate de Fundația „A Treia Europă”. Manifestarea este realizată cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Timișoara, susținută de Consiliul Județean Timiș şi organizată de Fundația Politehnica Timișoara și Headsome Communication.


Printre partenerii săi strategici se numără Asociația „Timișoara Capitală Culturală Europeană”, Muzeul de Artă, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea Politehnică Timișoara, ambasadele Columbiei şi Spaniei, „Pro Helvetia”, „Traduki” şi librăria „La Două Bufnițe”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

1 Comments
Criss 25 septembrie 2018
Doi mosi senili.