Şomajul mic îi aduce pe culmile disperării pe angajatorii timişeni

locuri de munca 2

O sumedenie de angajatori timişeni se plâng că nu reuşesc să găsească braţe de muncă. Într-adevăr, Timişul are o rată a şomajului extrem de redusă, de numai 1,18 la sută la sfârşitul lunii septembrie, doar în Ilfov consemnându-se o situaţie mai bună la capitolul ocupării forţei de muncă.

În zona de est a judeţului, de pildă, nu există comună unde avizierele de la primării să nu aibă măcar două-trei anunţuri de angajare postate de companii, în special din zona producţiei. În ciuda salariilor bune oferite, recruţii nu prea apar.

Timișoara, la rândul ei, se confruntă cu un deficit foarte mare de forță de muncă, domeniile software și automotive fiind cele mai văduvite, din acest punct de vedere. Nivelul ridicat de migrare în țările vecine, specific orașelor din vestul țării, contribuie la acest fenomen care are, evident, două tăişuri. Partea plină a paharului este, desigur, o pâine mai bună decât în alte zone ale ţării, dar nu poate fi neglijată nici cealaltă faţetă, care face mediul de afaceri să sufere din cauza crizei forţei de muncă.

Nu sunt puţine firmele care, în condiţiile date, fac apel la forța de muncă din alte judeţe şi chiar din regiuni îndepărtate, unde nivelul de trai este mult mai scăzut decât în vestul ţării, iar șansa de a găsi un job plătit decent este aproape nulă.

Ponderea cea mai mică o deţin şomerii cu studii superioare

Timişul este, după cum spuneam, vicecampionul naţional al ocupării forţei de muncă. La sfârşitul lunii septembrie, numărul total al şomerilor aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă era de 4.083. Distribuţia pe sexe era aproape egală, cu 2.075 femei fără angajament profesional şi 2004 bărbaţi aflaţi în această situaţie. Iată şi situaţia pe grupe de vârstă: 15,38 la sută, mai exact 628 dintre şomerii timişeni, au sub 25 de ani; 8,28 la sută, respectiv 338 de şomeri, au între 25 şi 29 de ani; 19,20 la sută, adică 784 de persoane, au vârste între 30 şi 39 de ani; 24,66 la sută, respectiv 1.007 timişeni neangajaţi, sunt între 40 şi 49 de ani; 14,06 la sută, mai exact 574 de şomeri, au între 50 şi 55 de ani; 18,42 la sută, respectiv 752, sunt şomeri de peste 55 de ani.

Este edificator faptul că mai mult de jumătate dintre timişenii fără loc de muncă sunt cei cu un nivel scăzut de instruire. Mai precis, 2.177, adică 53,32 la sută, au cel mult studii profesionale. Nivelul de instruire liceal şi postliceal se regăseşte la 1.310 dintre şomerii judeţului, reprezentând 32,08 la sută din numărul total. În schimb, doar 596 de şomeri din Timiş, adică 14,60 la sută, au la bază studii universitare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

10 thoughts on “Şomajul mic îi aduce pe culmile disperării pe angajatorii timişeni

  1. Si nu inteleg de ce atata mirare din partea angajatoriilor! Au ramas in urma si cred tot in povestiile cu 100 la poarta, cum era prin anii 90. Numai sunt demult 100 la poarta, eventual de calitate indoielnica, vinituri venite cu plasa in care nu poti avea nici o baza. Intr-un fel e bine pentru angajati ca angajatorii isi pun intrebari, desi inca nu e suficient si e nevoie de fapte, de schimbari. Sau obisnuit toti sa gaseasca fraieri care sa munceasca ca sclavii pentru maruntis, pe deasupra sa presteze si ore de munca voluntara. Vrei angajati de calitate, onesti, sa se sacrifice!, va trebui sa investeste in ei, sa-i recompensezi, sa-i tratezi cu respect si sa-i platesti cu un salar din care sa poata trai, nu in lux, dar un trai decent. Ajunge! de 26 de ani totii patronii de carton au profitat din plin, si-au batut joc de oameni, caci de aia au plecat cu milioanele pe afara. Sa saturat lumea de bataia asta de joc. Oferiti conditi, salarii decente, bonusuri, traininguri, respect, altfel puteti sa puneti lacatul, sau angajati-va neamuriile pe salariile alea fabuloase.

  2. Sa lase disperarea si sa mareasca salariile . Daca ar fi mai mari , multi nu ar mai lucra in strainatate . Foarte bine . Sa se bata pe oameni si daca nu le convine , sa mearga in Vaslui !

    1. Au fost in Vaslui pentru recrutare,dar
      s-au prezentat la interviu 40.Au selectat 4 persoane si a doua zi cand sa-i urce in autobuz sa meargs la Timisoara sa se angajeze nu s-au prezentat,motivand ca pierd ajutorul de la stat.Asta este mentalitatea romanului….pomana si statul la carciuma.Daca s-ar taia ajutoarele am avea si forta de munca si ar scadea si rata furtului.Am citit acest fapt pe google.

  3. …e o minciună faptul că nu e forță de muncă în Timiș. Nu vă mai luați după cei ce scriu asemenea inepții. Problemă mare e la noi in Timișoara, cu politica (impusă de cineva) de a angaja persoane din orice alt județ ( vecin sau mai puțin vecin din est)…în dauna celor din Timiș sau Timișoara…credeți mă știu ce spun….iar ca dovadă , faceți un experiment simplu. Dacă ești din Timișoara ,depune două CV ,la același angajator ,dar pe unul din ele trece o adresă cu domiciliul din alt județ. Să nu rămâneți surprinși când veți fi sunat pentru interviu ,cu prioritatea datorată statului de „imigrant”. Poate în viitorul apropiat o să trebuiască să trăim stigmatizați de faptul că ne am născut în BANAT…să suportăm marea vină că suntem Bănățeni și că datorită politicii de recrutare a forței de muncă ,va trebui să ne trimitem copii în pribegie să și câștige existența…că aici în țară la noi ,în BANAT ,frustrații ce au impresia că dau ora exactă , dictează (deocamdată)…ideea e că cei ce se închină orbește acelor dictatori ,trebuie să își aducă aminte că în 89″ , tot un regim dictatorial a fost puternic „afectat” ,împreună cu susținătorii lor…încă odată: nu vă lăsați prostiti, manipulați de slugi ale regimului dictatorial…poate ar trebui ca să și încerce cineva din partea autorităților pupincuriste să dea o explicație cât de cât logică în ceea ce privește înverșunarea cu care tratează populația locală,băștinașa din patria noastră BANAT…tic tac…tic tac !

    1. Oltenaş Telefonescu…stai jos : nota 2…se pare că nu s-a lipit de tine bunul simţ specific Timişoarei. Şi dacă te simţi aşa superior faţă de Cătălin, „timpitule” se scrie cu â…Tâmpitule !

    2. Telefonescu esti inca in lumea a 3-a. Catalin are dreptate! Acum cativa ani, la marea familie Enel – era duma de rahat a sefilor: 100 stau la poarta, pleaca … dar nu-i nimic, statul i-a ajutat pe HOTII din ENEL si au dat afara mii de oameni, in timp ce Bucurestiul s-a PEDELIZAT cu oameni infecti si ordinari gen TAIACHIN, PREDOIU, TROFIN, TATARU, HODOR, FODOR, …. etc, etc …
      Mai mult, la marele ATOS cand esti chemat la interviu se doreste sa sti 7-8 limbi straine sa ai vreo 73 de cursuri in toate domeniile posibile, sa sti minim 6 limbaje de programare, sa sti SAP, sa fi devreme la lucru, sa pleci tarziu, sa fi rezistent in conditii de stres, etc., etc. si daca se poate si pe 1.235 de lei …
      Mai lasati-ma cu asa zisele multinationale – TOATE sunt de K A K A T, pentru ca sunt conduse de OAMENI de K A K A T ….

  4. In primul rind sa respecte pe cel ce munceste , sa vina omul cu placere la serviciu , sa respecte legislatia muncii , orele suplimentare , zilele de simbata si duminica si sarbatori legale , sa nu mai angajeze tot felul de sefi si sefuleti care nici nu stiu sa vorbeasca cu omul , iar persoanele care se ocupa de angajari , acum in mod pretentios le spune resurse umane , sa fie competente si capabile , acele persoane in marea lor majoritate sint raspunzatoare de faptul cind o companie nu are muncitori , pardon , operatori suficienti , cu aceste persoane sta de vorba potentialul viitor angajat , de la aceste persoane isi face prima impresie despre viitorul loc de munca , in marea lor majoritate aceste persoane sint femei ,de foarte multe ori daca suni si cer niste informatii ,deci informatii , nu cit este salariul esti repezit sau te cheama acolo , ptr ceva simplu ce ar putea sa iti spuna la telefon fara nici un efort , dar ori nu vor , ori nu stiu , ori amindoua la un loc , trebuie sa le spun acestor persoane ca angajati in viitor vor si mai putini , ptr ca emigratia creste exponential,si ca sa inchei vreau sa spun ca nu imi caut loc de munca , nu lucrez , ma odihnesc . .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *