Soluțiile oamenilor de afaceri la problemele generate de pandemie, susținute de CJT

consiliul judetean

Perioada actuală, una a provocărilor sanitare și economice nemaiîntâlnite în ultimele decenii, stă sub semnul uneia dintre cele mai mari contracții economice înregistrate de țara noastră. Astfel, pentru o revenire economică rapidă, este necesară priceperea și implicarea tuturor decidenților publici. În acest context, este important ca decidenții publici, mai ales cei din Guvernul României, să cunoască în mod direct realitățile economice cu care mediul de afaceri se confruntă în prezent.

În acest sens, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a solicitat reunirea online a Biroului Permanent al Consiliului de Strategie și Consiliere Economică (CSCE), cu scopul de a prelua propunerile reprezentanților oamenilor de afaceri și de a le transmite și susține în fața decidenților publici de la nivel central.

„Cred sincer că printr-o cooperare onestă, împreună, putem găsi soluții care să funcționeze și să vă ajute sa depășiți această perioadă mai ușor. Deși Consiliul Județean nu are atribuții executive în acest sens, dorim să venim în sprijinul dumneavoastră, în calitate de facilitatori ai dialogului instituțional, și să transmitem către ministerele de resort propuneri concrete de acțiune în limitarea efectelor economice negative”, le-a spus președintele CJ Timiș, Alin Nica, participanților.

Oamenii de afaceri sunt îngrijorați, iar sprijinul decidenților publici poate fi definitoriu pentru asigurarea continuității afacerilor lor. Astfel, s-au abordat măsuri structurate pe domeniul fiscal, al protecției și ocupării forței de muncă sau de reducere a birocrației, care vizează relansarea economică la nivel regional și județean.

În domeniul fiscal, principalele propuneri rezultate se referă la nevoia ca pe perioada carantinării unei localități să se poată dispune scutirea de la plata impozitelor pe clădire pe perioadele de carantină, rambursarea la termen a creanțelor aferente TVA și concediilor medicale, deblocarea măsurilor 2 și 3 specifice antreprenorilor din HORECA, cât și analiza unor măsuri de tipul scutirii de la plata contribuțiilor sociale pentru acest sector. De asemenea, se impune eficientizarea deductibilității unor cheltuieli cu investițiile realizate în sectorul cercetare – inovare – dezvoltare, aceasta fiind o direcție importantă de dezvoltare a județului sau facilitarea utilizării semnăturii electronice din Spațiul Privat Virtual („SPV”). De asemenea, majoritatea participanților au subliniat nevoia de debirocratizare și de digitalizare a fluxurilor de documente de la nivelul instituțiilor publice. Toate aceste propuneri vor fi înaintate spre analiză către ministerele de resort în vederea sprijinirii celor mai afectate sectoare din economie, rolul Consiliului Județean Timiș fiind acela de a facilita dialogul dintre decidenți și mediul de afaceri.

Consiliul de Strategie și Consiliere Economică reprezintă un mecanism de colaborare directă cu mediul economic și mediul universitar. Din cadrul acestuia fac parte președintele CJT, primarii Timișoarei și Lugojului, rectorii universităților publice și reprezentanți ai mediului de afaceri și ai corpului consular. CSCE are la bază 13 grupuri de lucru și cinci forme asociative, dedicate unor multiple domenii de activitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Soluțiile oamenilor de afaceri la problemele generate de pandemie, susținute de CJT

  1. Am inteles ca din acest CSCE face parte si primarul Timisoarei, doar ca el nu se coboara pina la a participa la o intilnire unde nu poate purta esarfa tricolora.

Lasă un răspuns