Soluția administrației Fritz: facem un serviciu nou și scumpim parcările

parcari 7

Soluția administrației Fritz: facem un serviciu nou și scumpim parcările.

Criza locurilor de parcare din Timișoara va fi rezolvată cu o viziune nouă de către actuala administrație a orașului.

Aceasta înseamnă înființarea unui nou serviciu dedicat în primărie și includerea parcării cu plată în cartiere.

Adică vor fi introduse în sistemul de parcare cu plată încă 200 de străzi.

În rest, situația rămâne așa cum o știam: timișorenii vor scoate bani din buzunare. Dar nu vor avea nici o garanție că au unde să-și lase mașina.

Studiul municipalității 

Municipalitatea a întocmit și un studiu care să-i justifice viziunea, din care redăm câteva pasaje.

„Serviciul de administrarea, întreţinerea şi exploatarea locurilor de parcare şi staţionare din  Municipiul Timişoara este destinat satisfacerii unor nevoi ale comunităţilor locale. Contribuie la ridicarea gradului de civilizaţie şi confort al acestora şi grupeaza activităţi edilitar-gospodareşti şi acţiuni de utilitate şi interes public local, având ca obiect: administrarea, întreţinerea şi exploatarea locurilor de parcare şi staţionare din  Municipiul Timişoara.

Înfiinţarea, extinderea, desfiinţarea, organizarea şi coordonarea locurilor de parcare şi staţionare, proprietate publică a Municipiului Timişoara, se face în baza unei Hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Timişoara.

Ce va realiza noul serviciu

Serviciul de administrare, întreţinere şi exploatare locurilor de parcare şi staţionare din  Municipiul Timişoara va realiza următoarele:

a) Crearea de parcări noi şi încasarea tarifelor aferente;

b) Implementarea unui sistem de management al parcărilor publice;

c) Diversificarea posibilităților de încasare a tarifelor parcărilor publice cu plată;

d) Realizarea obiectivului planului de mobilitate urbană prin descurajarea parcării pe termen lung în centrul orașului;

e) Eficientizarea încasărilor provenite de la acest serviciu.

La nivelul Municipiului Timişoara se constată o lipsă a locurilor de parcare adecvate, care să corespundă standardelor în vigoare, regulilor de conformare arhitecturală şi structurală care să confere siguranţa şi eficienţă în exploatare. Și, totodată, o valorificare corespunzătoare din punct de vedere economic”, spune faimosul studiu.

Asta știam și noi

„În Municipiul Timişoara există, la ora actuală, un număr de aproximativ 47.445 de locuri de parcare şi un număr de 32.805 locuri de staţionare.

Dintre acestea, în cadrul Sistemului de parcare TimPark, se regăsesc în exploatare un număr de 9.903 locuri de parcare, astfel:

338 de locuri de parcare se regăsesc în zona tarifară 0 (verde);

1.883 de locuri de parcare se regăsesc în zona tarifară I (roșie);

6.442 de locuri de parcare se regăsesc în zona tarifară II (galbenă);

1.240 de locuri de parcare se regăsesc în zona tarifară III (albastră).

Probleme principale identificate

Lipsa locurilor de parcare în raport cu numărul de autovehicule;

Utilizarea ineficientă a locurilor de parcare, în special în zona centrală, în sensul folosirii acestora de un număr redus de vehicule, care ocupă locurile respective pe o durată mare de timp;

CITEȘTE ȘI: Două comune din apropierea Timișoarei, gazde ale caravanei automobilistice județene

Existența unor locuri de parcare publice în lungul arterelor principale ale orașului, care reduc capacitatea de circulație a arterelor respective;

Diversificarea posibilităţilor de plată a parcării, alte posibilități moderne de încasare a taxei de parcare în parcările cu plată ceea ce conduce la ineficienţa încasării taxelor aferente serviciului;

Creşterea urbanizării, a densităţii populaţiei şi a mobilităţii acesteia conduce la apariţia unor noi probleme de ordin economic, ecologic şi de sănătate pentru oraşe şi locuitorii acestora, ca urmare a utilizării în mod excesiv a automobilelor, prin producerea de aglomerări şi poluare. (…)

Propuneri de modificare și completare

Propunerile de modificare şi completare vizează, în principal, măsuri imediate care sunt necesare pentru a stopa evoluţia unor fenomene.

Aceste măsuri privesc modul în care se administrează locurile de staţionare prin mijloace curente şi au ca scop îmbunătăţirea situaţiei:

reconfigurarea sistemului de parcare prin zonificarea acestuia pentru o mai bună administrare a locurilor de parcare existente pe raza municipiului și pentru crearea de venituri la bugetul local;

utilizarea cât mai eficientă a locurilor de parcare existente; oferta de taxare prin mijloace moderne: telefonie mobilă;

înăsprirea  legislaţiei locale privind parcările ilegale şi angrenarea în aplicarea acestora a Poliţiei Locale.

Facilităţile de parcare, indiferent de tip, trebuie să includă şi locuri de parcare rezervate persoanelor cu handicap”, mai scriu autorii documentului.

Miza schimbării o constituie, de fapt, mutarea banilor din buzunarul SDM – actualul administrator al parcărilor – în cel al serviciului dedicat din primărie.

Iar suma care va putea fi manipulată (orice ar însemna asta) mult mai ușor de noul serviciu nu este una neglijabilă, sistemul de parcare având un profit mediu anual pe ultimii trei ani (2018-2020) de 2.637.435 de lei, cu perspective să crească.

Un sistem prohibitiv?

Reconfigurarea sistemului de parcare prin zonificarea acestuia înseamnă că în zonele rezidențiale nu se va mai putea parca gratis.

Cartierele vor fi împărțite în cvartale și fiecare dintre ele va fi parcare rezidențială și se va putea parca pe orice loc disponibil, contra cost, fiecare cum are noroc.

Zona centrală va deveni zona 0, în care nu se vor putea cumpăra abonamente.

Deci, în cadrul Inelului I și o parte a Inelului II de circulație, inclusiv Piața 700 și Bastion, se va putea parca doar cu ora, iar tariful va crește de la o oră la alta, pentru a descuraja venirea în centru cu mașina.

Autoritățile nu au aflat, se pare, că și în zona centrală a Timișoarei locuiesc, totuși, oameni.

CITEŞTE ŞI: Forța de muncă, tot mai rară în Timiș. În sectorul construcțiilor, se oferă chiar și 300 de lei pe zi

De altfel, primarul Dominic Fritz le-a dat tuturor peste nas, afirmând că nu s-a născut nimeni cu dreptul de a folosi spațiul public unde vrea el și pe gratis.

Adică faptul că ai în posesie un autoturism va fi taxat de municipalitate (încă o dată, pe lângă impozitul plătit la primărie), după cum va fi taxată mai scump și deținerea unei proprietăți imobiliare.

Avem, astfel, o viziune foarte aproape de societatea socialistă (multilateral dezvoltată sau nu), în care proprietatea privată era motiv de căutătură chiorâșă a mai-marilor zilei, transportul cu tramvaiul era aproape singura alternativă, iar cvasi-totalitatea nației stătea cu chirie.

Celor care le-a fost dor, să le fie de bine, iar cei care nu știau au ocazia să afle…


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “Soluția administrației Fritz: facem un serviciu nou și scumpim parcările

  1. sensuri unice…si atunci veti obtine mai multe locuri de parcare si veti fluidiza circulatia pe strazile inguste dintre blocuri…dar pentru asta membrii comisiei de circulatie din primarie ar trebui sa-si mai ridice tartitele de pe scaunele comode pe care zac si sa umble prin cartierele din oras

  2. Cum a ajuns un aventurier ca Fritz să-și bată joc de Timișoara într-un asemenea hal? Unde s-a ascuns vestita mândrie bănățeană? Ori poate acum se răzbună pe noi nemții că i-am tot trădat? Timișoara a ajuns de râsul lumii. Unde-i vestita… Societate Timișoara? Unde-s celelalte mândre ONG-uri bănățene? Aaa, au consilieri… în consilii, în topuri și atopuri… Am ajuns să-mi fie rușine că sunt bănățean și timișorean. 

  3. Domnilor! Dati posibilitatea :ca orice conducatur auta sa parcheze! Ce poti face daca esti un cetatean strain ce viziteaza prima data orasul si nu are posibilitatea sa cumpere tichete de parcare? Asta, deoarece omul are telefon strain si cont strain. Ce optiune are el ?

  4. Subliniind încă o dată, că persistența în confuzia între ‘parcare’ și ‘staționare’, care văd că persistă și la jurnaliști, dar și în documente oficiale, ține de analfabetism funcțional, ar mai fi de maxim intetes public cine sunt autorii „studiului” și pentru câți bani plătiți de la bugetul public?!Să nu ignorăm și că problema de interes public nu este a proprietarilor de mașini (pentru aceia e o problemă de interes privat!), ci a celorlalți, care nu pot utiliza drumul și terenul public pentru deplasare sau recreere sau pentru orice altceva a fost el destinat!În rest, ma văd nevoită să repet ceea ce nu numai legislația și știința Administrației, dar și bunul simț, incumbă…
    Înțeleg de la vicele penal că problema parcărilor e o chestiune de nouă filozofie managerială…Câteva sugestii la obiect , mai puțin filozofice:Singura filozofie de luat în considerare în ‘managementul public’ în activitatea Executivă a organelor statului este LEGEA!Mai precis, organizarea executării legii și executarea ca atare, la literă și în spirit!Pentru că e în elaborare un nou regulament care să adapteze situațiilor concrete dispozițiile ‘legii circulației’, sugerăm autorilor proiectului câteva repere obligatorii. Evitați confuzia care se face între ‘staționare’ și ‘parcare! Staționarea este varianta dincolo de limita de timp expres prevăzută de lege, pentru ‘oprire’. Oprirea și staționarea înseamnă prezența conducătorului auto în mijlocul de transport.Spre deosebire de ‘oprire și staționare’, ‘parcarea’ este o depunere în „spații special amenajate și marcate”. În înțelesul legii care reglementează CUM se face staționarea este limpede că se are în vedere drumul/carosabilul. Pe când în cazul parcării DOAR locurile special amenajate și marcate! Deci, în afara carosabilului, destinat exclusiv traficului!Simplu și clar!Sperăm să se facă distincția între parcarea ca serviciu public pentru public, asigurată în proximitatea instituțiilor publice și firmelor de stat, unităților comerciale și altele asemenea și parcarea ca serviciu public de interes privat, pentru depozitarea mijloacelor de transport private!!! În acest din urmă caz, urmând a face distincție între mijloacele de transport exploatate pentru profit!De asemenea, fără o raportare la o dispoziție legală, considerăm a fi discriminatorie tarifarea diferită între cartiere!La fel cum e obligatorie distincția între proprietatea publică și privată a Statului, in ceea ce privește folosința, ca spațiu de parcare! Și folosința, eficientă și rentabilă în cazul proprietății private a statului! Într-o gestiune responsabilă a patrimoniului, indiferent că e public sau privat, al statului, se cuvine avut în vedere, fără excepție, că folosința improprie se amendează, iar folosința reglementată se taxează! Și respectarea regimului de folosință a domeniului public se controlează din oficiu, la fel cum nerespectarea se sancționează din oficiu!Numai Justiția lucrează EXCLUSIV la sesizare! Pentru Administrație, sesizarea e excepția care trebuie să confirme regula!

  5. Fritz isi demonstreaza inca odata incompetenta..Cu ce au gresit Timisorenii de trebuie pedepsiti in halul asta ? Da greseala fatala a fost cand am votat Fritz un neamt fara scoala ca primar al capitalei banatului si USR PLUS in consiliul local ….Propun petitie pentru demitere ,acest FRITZ nu a facut nimic pentru Timisoara si fuge de raspundere prin derogarea de semnatura….Halal primar…Trebuie destituit..auzi la el parcari cu plata in cartiere, e de noaptea mintii….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *