Societatea Timișoara cere sesizarea parchetului cu privire la obstrucționarea votului românilor

Florian Mihalcea

COMUNICAT de presă. Societatea Timișoara cere sesizarea Parchetului cu privire la obstrucționarea votului românilor de la Paris din decembrie 2014

Înalta Curte de Casație și Justiție nu a stabilit nici până azi termenul de judecată al recursului formulat în urmă cu peste 4 luni

Societatea Timișoara a reclamat la Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate refuzul Biroului secției de votare nr.61 din Paris de a soluționa întâmpinarea depusă de observatorul său, Constantin Mihai Firănescu, cerând sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale, prevăzută de art.385 alin.1 Cod penal.

Sesizarea a fost respinsă ca neîntemeiată de Biroul electoral nr.48 prin decizia nr. 10/ 18.11.2014, iar contestația Societății Timișoara împotriva acestei hotărâri a fost declarată inadmisibilă de Biroul Electoral Central prin decizia nr. 155 D/ 21.11.2014. Ulterior, în baza Legii contenciosului administrativ, Societatea Timișoara a chemat în judecată Autoritatea Electorală Permanentă (succesoarea BEC) printr-o acțiune depusă la Curtea de Apel București, cerând invalidarea deciziei BEC și trimiterea întâmpinării și a listelor de semnături ale persoanelor vătămate către organele de cercetare penală.

Prin sentința civilă nr. 787/ 19.03.2015, pronunțată în dosarul nr. 7026/ 2/ 2014, Curtea de Apel București a respins cererea ca inadmisibilă. Recursul declarat în 17.04.2015 de Societatea Timișoara se află în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție-Secția contencios administrativ și fiscal. Deși au trecut patru luni, iar potrivit Legii nr.370/ 2004 pentru alegerea Președintelui României judecarea acestor cereri se face în regim de ordonanță președințială, de urgență, cu participarea procurorului, primul termen de judecată nu a fost stabilit nici până acum.

Potrivit informațiilor din presă, procurorii DNA anchetează posibila obstrucționare a procesului de votare în străinătate la alegerile prezidențiale din decembrie 2014. Deși dosarul Diaspora a fost preluat în urmă 8 luni de către DNA de la Parchetul General, ancheta se află tot în stadiul cercetării penale ‘în rem’, cu privire la fapte. Autoritatea Electorală Permanentă, Guvernul României și Ministerul Afacerilor Externe au trimis la DNA mai multe documentele iar în cauză au fost audiate mai multe persoane, între care nu se află însă înalții demnitari cu putere de decizie din timpul alegerilor din 2014, precum miniștrii de Externe Titus Corlățean și Teodor Meleșcanu sau premierul Victor Ponta.

Reamintim că europarlamentarul Monica Macovei—candidat la alegerile prezidențiale și membru al Societății Timișoara — a depus două plângeri penale împotriva lui Titus Corlățean și Viorel Ponta pentru obstrucționarea votului românilor din străinătate.

Florian Răzvan-Mihalcea

Președinte


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *