Social-democraţi, mai puteţi să încasaţi?

Un sac de box, asta a devenit PSD în ultima vreme, unul în care lovesc din toate părţile toţi cei care apucă: Klaus Iohannis, PNL, USR-Plus, Societatea civilă. Toţi aceştia din urmă, în lipsa altor ţinte, au găsit în PSD locul ideal unde îşi pot descărca energiile.

Orice se întâmplă rău în ţara asta, de la cazul Caracal până la cel de la Buzău, este atribuit social-democraţilor şi tot aşa va fi şi de acum înainte. Nu contează că este sau nu responsabil PSD de problema apărută, pentru că partidul va trebui să încaseze lovituri peste lovituri şi să declanşeze noi şi noi emoţii negative.

Acestea vor fi devastatoare la următoarele alegeri, când PSD ar putea ajunge chiar la un scor cu o singură cifră. Chiar dacă ar face Guvernul Dăncilă mii de kilometri de autostradă, pot să apară peste noapte sute de spitale, şcoli sau stadioane, poate să primească fiecare român un apartament, ba chiar o viluţă, că tot nu va fi de ajuns pentru a opri loviturile venite din toate direcţiile.

PSD va fi găsit vinovat şi dacă nu plouă destul la toamnă, şi dacă ninge prea mult la iarnă sau vom avea soare cu dinţi în martie. Partidul nu mai are energie, e ca un cal înfrânat pe care îl biciuiesc toţi cei care apar în cale. Cu fiecare zi în care rămâne la guvernare, partidul condus de Viorica Dăncilă mai pierde din zestrea electorală şi îşi prelungeşte perioada de opoziţie care va urma după această guvernare.

Menţinerea la putere, în pofida umilinţelor care au devenit aproape o regulă, nu face decât să ofere opozanţilor ocazii peste ocazii de a mai da un şut sau un pumn PSD-ului. Dacă partidul ar fi plecat de la guvernare imediat după alegerile europarlamentare, toţi adversarii ar fi rămas fără ţinta cu care erau obişnuiţi şi ar fi trebuit să se bată între ei, să intre în criză de idei şi chiar în panică.

Asta, în timp ce PSD s-ar putea reface în opoziţie, ar găsi noi teme electorale şi ar putea avea o altă abordare, mult mai convenabilă. Nemaifiind sac de box, PSD ar putea schimba regulile jocului, iar adversarii ar trebui să se regrupeze şi ei, să schimbe strategia, ceea ce nu va fi deloc uşor.

Din păcate pentru PSD, ieşirea de la guvernare ar presupune, însă, afectarea pe termen scurt a clientelei politice, a contractelor cu statul, a menţinerii în funcţii a tot felul de nepoate sau verişoare, aspecte care par să fie mai importante decât supravieţuirea pe termen lung a partidului.

Deocamdată, şi PSD-ului îi e mai convenabil să fie sac de box decât să schimbe regulile jocului. Rămâne de văzut câte lovituri se mai pot încasa.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 Răspunsuri “Social-democraţi, mai puteţi să încasaţi?

  1. PSD e ca liderul sau drag, Dragnea, ori la guvernare, ori la racoare. Iar autorul articolului nu pricepe de ce nu renunta la guvernare. Cat a fost Basescu presedinte a fost el sacul de box al PSD-ului, cand lua o pauza il foloseau pe Soros. Dar nu e tot asa de amuzant cand esti tu obiectul criticilor, si nici nu are importanta daca sunt intemeiate. PSD, vreti niscaiva batistute? N-a reusit Tudorel sa impuna o lege ca n-ai voie sa te iei de PSD?

  2. De 30 de ani, de furat, nimic nu se schimbă decât datoria externă. A depășit 110 miliarde de dolari. Ghici ghicitoarea mea!

  3. Silviule, se pare ca te cam paste nostalgia vremurilor apuse, cind parintii psd-istilor de astazi faceau in asa fel ca nimeni nu cirtea in fata lor.

Lasă un răspuns