Slujba de Înviere, în Parcul Primăverii

Evenimentele culturale organizate în această săptămână de instituțiile CJ Timiș

Slujba Învierii va fi oficiată, în noaptea de sâmbătă spre duminică, și la biserica de lemn din Parcul Primăverii organizat de administraţia judeţeană în perioada pascală la Muzeul Satului Bănăţean.

Cei care doresc să participe la slujbă sunt invitaţi de organizatori să vină de la ora 23,00, cu o oră mai devreme de începerea ceremonialului religios.

În cadrul Muzeului Satului Bănăţean poate fi vizitată expoziţia „Icoane pe sticlă din Banat”, vernisată în Joia Mare şi care rămâne deschisă până în a doua zi de Paşti.

CITEȘTE ȘI: Claudiu, un bărbat tânăr, și drumul către casă!

„În definirea concepţiei româneşti, dincolo de funcţia sa religioasă, icoana încifrează funcţii magice, ritualice şi decorative. Vă propunem să vizitaţi o expoziţie de icoane pe sticlă bănăţene din patrimoniul Muzeului Satului Bănăţean, mai puţin cunoscute în rândul publicului şi chiar al iconarilor de astăzi. Evenimentul aduce un elogiu artei sacre ţărăneşti, oferind o imagine cuprinzătoare a profunzimii trăirilor lăuntrice ale ţăranului din această zonă, prin transpunerea lor în icoana pe sticlă”, a precizat muzeograful Marius Matei.

Una dintre cele mai valoroase voci ale muzicii populare din România, Grigore Leşe, va răsuna pe scena principală a Muzeului Satului Bănăţean, vineri seara.

Până marţi, cei care trec pragul muzeului din Timişoara mai pot vizita Casa sârbă, Casa ucraineană de la Repedea, Primăria de la Sărăzani, Casa Naţională de la Babşa (expoziţie de icoane de la Mitropolie), Gospodăria slovacă de la Nădlac, Gospodăria de la Jebel (ateliere demonstrative de sculptat în lemn, meşteri populari), Casa germană de la Biled sau Gospodăria maghiară de la Babşa, conform agerpres.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *