Situație penibilă la Monumentul Eroilor din Timișoara. Cine este de vină?

flaca 1

Cu toate că pare incredibil, este purul adevăr: flacăra din Cimitirul Eroilor care ar fi trebuit să fie eternă și să ardă tot timpul în memoria celor care și-au jertfit viața în Decembrie 1989, așezând-o la temelia tuturor realizărilor din zilele noastre, a fost stinsă la începutul acestei săptămâni de furnizorul de gaz metan.

CITEȘTE ȘI: Caz şocant, în centrul orașului: femeie ameninţată cu un pistol de doi bărbaţi mascaţi

Motivul este unul și mai greu de acceptat: Primăria Timișoara nu a achitat factura la gaz, care nici măcar nu reprezenta o sumă imensă pentru bugetul (altminteri foarte generos, dar cu alte acțiuni) municipalității, ci se ridica la 5.600 de lei. După ce indignarea publică a atins cote maxime, problema s-a rezolvat prin achitarea rapidă a facturii și repornirea flăcării. Aceasta și-a reluat ieri existența firească, dar situația rămâne ca o pată pe obrazul orașului, chiar în anul în care se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, mai ales că și celelalte monumente din ansamblul de la Cimitirul Eroilor arată neîngrijite și sunt pline de bălării.

Desigur, pentru astfel de situații există justificări, unele fiind oferite chiar de primarul Nicolae Robu, care s-a arătat indignat la maximum. Acesta a explicat că factura avea valoarea de 5.600 de lei și că fusese achitată încă de luni dimineață, numai că furnizorul a repornit gazul abia ieri, pentru că s-a constatat că nu s-a făcut revizie de vreo doi ani la instalaţia de gaz şi trebuia să se facă acum. Edilul a mai declarat că este posibil ca responsabilitatea să aparțină administratorului cimitirului, dar nu a exclus nici varianta ca angajații primăriei să fi fost neglijenți. De asemenea, el a mai remarcat și că pare absurd să fie întrerupt gazul pentru 5.600 de lei și că ar putea să fie, de fapt, un alt joc. Cu toată indignarea, faptul este deja consumat și această tristă informație a făcut deja înconjurul României, punând Timișoara într-o lumină nefavorabilă.

Ansamblul memorial din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei este compus dintr-o capelă deschisă, şirurile de morminte simbolice ale eroilor inscripţionate cu numele, data naşterii, data decesului şi un soclu cu o flacără permanentă. Soclul cu flacăra a fost construit de către Ionel Pop, iar celelalte două lucrări au fost realizate de arhitecţii Pompiliu Alămoreanu şi Liviu Brebe, în anul 1990, cei doi fiind câştigătorii unei selecţii din mai multe proiecte ale unor arhitecţi din Timişoara. Lucrarea s-a făcut, la vremea respectivă, cu sprijinul unor întreprinderi de construcţii din Timişoara, al Primăriei şi al fostului prefect Florentin Cârpanu.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Situație penibilă la Monumentul Eroilor din Timișoara. Cine este de vină?

  1. Nu e Robu de vina, domnule! Lasati-l sa-si vada de treaba, el trebuie sa sparga toate strazile orasului, sa inaugureze pasajele altora (de doua ori, la fiecare capat), sa taie copacii, sa-si vopseasca pleata, sa taie firele aeriene, sa dea 10 goluri pe meci, iar la urma sa tranteasca o fantana cantatoare peste toate, fix ca-n filmele suprarealiste cu mascarici in fotoliu de primar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *