Descoperiri arheologice importante la Dudeștii Vechi

arheologie Dudestii Vechi 1

Două structuri arheologice masive, formate din depuneri succesive de material arheologic și straturi de cenușă consistentă au fost identificate în urma săpăturilor efectuate la Dudeștii Vechi în cadrul unei campanii de cercetare internaţională la Movila lui Deciov, un proiect al Muzeului Național al Banatului, alături de Universitatea „Eberhardt Karls” din Tubingen, Germania.

CITEȘTE ȘI: Situație penibilă la Monumentul Eroilor din Timișoara. Cine este de vină?

Săpăturile la situl Movila lui Deciov au fost reluate de Muzeul Naţional al Banatului în anul 2000, prin intermediul arheologului Dan Ciobotaru şi al unui colectiv de specialiști din Canada. Cu această ocazie au fost realizate primele prospecțiuni magnetometrice din zona Dudești Vechi.

La campania de săpături din acest an a participat și un grup de 18 studenți, masteranzi și doctoranzi ai Universității din Tubingen, condus de prof. dr. Raiko Krauss.

Printre artefactele descoperite se regăsesc vase ceramice decorate cu motive specifice primei culturi de crescători de animale și agricultori care pătrund în Câmpia bănățeană, în mileniul al VI – lea î.Hr.

Acești agricultori timpurii introduc tehnologia arderii lutului și ceramicii, construiesc case din lemn și lut, folosesc unelte din os și piatră cioplită și șlefuită.

Fragmentele de statuete din lut relevă existența unui ansamblu de credințe și mituri viabile de-a lungul mai multor secole.

Ritualurile casnice sunt dezvăluite și prin descoperirea unor fragmente de văscioare utilizate la fumigații și iluminat.

Cercetările vor continua pe parcursul anului viitor cu dezvelirea celui mai vechi nivel de locuire din așezare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns