Situație disperată la Colterm. Dominic Fritz cere ajutor primului ministru

Sindicatul angajaților din Primăria Timișoara îi pregătește un nou proces primarului Fritz

Situație disperată la Colterm. Dominic Fritz cere ajutor primului ministru și parlamentarilor de Timiș.

Anul 2022 a început cum nu se poate mai rău pentru Colterm. Creșterea explozivă a prețului la gaz a făcut ca, în prima jumătate a lunii ianuarie, factura primită la compania de termoficare locală din Timișoara să se ridice la suma 30 de milioane de lei. „Asta este, pentru doar 2 săptămâni de funcționare, echivalent cu aproape jumătate din subvenția anuală pe care legea ne permite să o plătim”, susține primarul Dominic Fritz.

CITEȘTE ȘI: Simpozion Internațional cu tema „Presa din Banat în oglinda vremii”, la prima ediție

În aceste condiții, în care Coltermul se află în această situație disperată, edilul-șef al municipiului cere, într-o scrisoare deschisă, ajutor primului ministru.

Iată conținutul acesteia:

SCRISOARE DESCHISĂ

Către: Nicolae Ciucă, Prim Ministru al României

Spre știință:

Eugen Dogariu, Senator de Timiș

Alina-Ştefania Gorghiu,Senator de Timiș

Sebastian Răducanu, Senator de Timiș

Raoul-Adrian Trifan, Senator de Timiș

Ben-Oni Ardelean, Deputat de Timiș

Cătălin Drulă, Deputat de Timiș

Nicu Fălcoi, Deputat de Timiș

Sorin Mihai Grindeanu, Deputat de Timiș

Marilen-Gabriel Pirtea, Deputat de Timiș

Alfred – Robert Simonis, Deputat de Timiș

Ciprian-Titi Stoica, Deputat de Timiș

Cosmin Şandru, Deputat de Timiș

Daniel-Liviu Toda, Deputat de Timiș

Claudiu-Martin Chira, Deputat de Timiș

Stimate Domnule Prim Ministru,

Municipiile și orașele din România care încă mai au un sistem de termoficare centralizat traversează cea mai dificilă iarnă din ultimele decenii. Explozia prețurilor la gaze naturale ne-a adus dificultăți uriașe în buna funcționare a orașelor, nu doar în producerea de agent termic și apă caldă.

În prima jumătate a lunii ianuarie 2022, factura de gaz la compania de termoficare locală din Timișoara a fost de 30 de milioane de lei. Asta este, pentru doar 2 săptămâni de funcționare, echivalent cu aproape jumătate din subvenția anuală pe care legea ne permite să o plătim.

În ciuda faptului că aproape toate veniturile orașului se duc către compania locală de termoficare, în aceste săptămâni, nu va fi destul pentru a acoperi nevoia de gaz la prețurile actuale.

La Timișoara, funcționarea în bune condiții a sistemului de termoficare în lunile noiembrie-decembrie s-a datorat intervenției financiare a Guvernului României care a alocat 53,8 milioane de lei în decembrie anul trecut și subvenției de circa 23 de milioane de lei de la Primăria Municipiului Timișoara, la care s-a adăugat suma de 24 de milioane încasată de la abonați, inclusiv de la Primărie pentru instituțiile subordonate (școli, spitale, instituții de cultură etc.).

Solidaritatea contribuabililor timișoreni cu abonații din sistemul de termoficare este mare, însă are niște limite matematice: nu putem plăti din bugetul local mai mult decât încasăm. În ciuda tuturor eforturilor, care deja blochează Primăria financiar în alte domenii importante, nu avem pârghii de a susține continuarea serviciului de termoficare dincolo de fondurile existente. Dublarea prețului la gigacalorie pentru abonați de la 1 ianuarie 2022 nu va avea efecte decât în martie.

Deja, compania locală de termoficare a luat măsuri extreme la Timișoara pentru a limita factura la gaz: producerea de agent termic la temperaturi mai scăzute și restricționarea furnizării apei calde pe perioada nopții, măsură ce creează un disconfort considerabil populației.

Fac apel la dumneavoastră, domnule Prim Ministru, să urgentați găsirea și validarea unor soluții în problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea în regim de urgență de fonduri către administrațiile locale pentru subvenționarea costului de producere a energiei termice. România are o coaliție de guvernare stabilă, cu o largă majoritate parlamentară, care îi permite să reacționeze în regim de urgență, în favoarea și beneficiul cetățenilor ei. Schema existentă de ajutor a guvernului, care prevede o acoperire din bugetul de stat a 50% din creșterea prețului la gaz pentru CET-uri, încă nu a produs efecte și nu va putea acoperi decât o mică parte a costurilor reale.

Situație gravă: Timișoara riscă să rămână fără căldură!

Falimentarea bugetelor locale și sistarea serviciilor de termoficare în plină iarnă ar avea consecințe catastrofale pentru zeci de mii de cetățeni, instituții publice, școli și spitale, un scenariu ce poate fi evitat doar cu ajutorul dvs.

Cu stimă,

Dominic Fritz,

Primarul Municipiului Timișoara

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Situație disperată la Colterm. Dominic Fritz cere ajutor primului ministru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *