Singurul site despre Timișoara în șase limbi, creat de studenții de la LITT

Singurul site despre Timișoara în șase limbi, creat de studenții de la LITT

Singurul site despre Timișoara în șase limbi, creat de studenții de la LITT

Un proiect didactic, trei luni de muncă, multă creativitate și implicare din partea unor tineri entuziaști au avut drept rezultat un site multilingv activ despre orașul care, în acest an, a fost desemnat ”Capitală Culturală Europeană”.

CITEȘTE ȘI: Budăi: Cei care sunt apți și nu vor să muncească nu vor primi venitul minim de incluziune

Conceptul a fost pus în practică de studenții masteranzi din anul al II-lea ai programului de studii universitare de masterat Germană în context european – studii interdisciplinare și multiculturale din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara.

”PerspecTim” (https://sites.google.com/e-uvt.ro/perspectim/de-temeswar-aus-verschiedenen-perspektiven) își propune să prezinte orașul în imagini video captate lunar, în perioada decembrie 2022 – mai 2023, pe aceleași trei trasee, străbătute la pas, cu tramvaiul și cu autobuzul, urmărind popularizarea vieții orașului.

Imaginea în care se înfățișează Timișoara pe parcursul celor șase luni e completată de o scurtă descriere a atmosferei care guvernează orașul în luna respectivă, de un fragment dintr-o operă literară din literatura germană din Banat și de rubricile „Personalitatea lunii” și „Evenimentul lunii”.

Site-ul este disponibil în șase limbi, atât în limbile vorbite în regiunea Banat (română, germană, maghiară și sârbă), cât și în limbile engleză și ucraineană.

Cu prilejul lansării site-ului multilingv, eveniment ce a avut loc sâmbătă, 11 februarie, la Universitatea de Vest din Timișoara, alături de cadre didactice și studenți, au fost prezenți prof. univ. dr. habil Loredana Pungă, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, prorectorul UVT, conf.univ.dr. Mădălin Bunoiu și Dan Diaconu, consilier al președintelui Consiliului Județean Timiș.

Referindu-se la succesul pe care Timișoara îl poate avea prin valorificarea oportunităților în contextul titlului onorific primit din partea Parlamentului European, prorectorul UVT, Mădălin Bunoiu, a adus în prim-plan un aspect mai puțin discutat:

”Cu ce rămânem noi, cetățenii Timișoarei din această poveste? Proiectul pe care îl prezentăm astăzi (11 februarie – n.r.) este un exemplu care va rămâne, cu siguranță, pe harta turistică a Timișoarei.

Suntem un oraș multicultural, iar această aplicație va putea fi utilă și unui cetățean care știe limba germană, și celui care știe limba engleză ș.a.m.d. Succesul Capitalei Culturale nu va fi decât atunci când ne va impacta pe fiecare dintre noi și când vom face și peste un an ceea ce facem astăzi.

Poporul nostru este, de multe ori, deficitar la chestiuni ce țin de ”follow up”: facem proiecte, dar apoi, de multe ori, le lăsăm deoparte și uităm de ele. Mi-aș dori ca acest proiect să fie activ și peste cinci ani, și peste zece ani, într-o formă digitală contemporană cu vremurile respective. Îi felicit pe toți studenții și pe toate cadrele didactice care au dat o mână de ajutor acestui proiect!„

Decanul LITT, Loredana Pungă, a dorit să evidențieze îndeosebi însuflețirea tinerilor studenți în realizarea acestui proiect despre un oraș care i-a cucerit:

”Vreau să felicit echipa care a făcut posibil acest proiect: pe doamna conferențiar Karla Lupșan, care găsește întotdeauna suficientă energie să rămână aproape de studenți și să le încurajeze creativitatea și pe vedetele acestui microeveniment, studenții noștri de la masteratul de Germană în context European.

O bună parte dintre acești studenți nu sunt timișoreni, cei mai mulți fiind din diverse colțuri ale țării. Faptul că ei s-au ocupat de un proiect care promovează Timișoara ne arată că Timișoara i-a câștigat, ceea ce nu e puțin lucru.

Cu resursele lor, cu tinerețea lor, studenții noștri au reușit să contribuie la a demonstra, încă o dată, că Timișoara este, cu adevărat, un oraș european”.

La rându-i, Dan Diaconu, fostul viceprimar al Timișoarei, i-a felicitat pe autorii site-ului, subliniind, totodată, particularitatea unică a acestuia:

”Timișoara Capitală Culturală Europeană înseamnă evenimentele majore ale acestui an, multe în zona de excelență artistică, care pun orașul pe harta internațională culturală și turistică. În egală măsură, Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 este formată și din astfel de proiecte și din astfel de comunități care se creează.

Azi dimineață, am mers și eu cu autobuzul 33 pe traseul pe care l-ați creat pe site și am fost impresionat.

Așa ceva nu s-a mai văzut în Timișoara. Indiferent de câte bugete s-au alocat, de câte lucruri s-au întâmplat, nu există niciun site de prezentare a Timișoarei în șase limbi.

Este o performanță uluitoare și care denotă nu doar voluntariat, ci și entuziasm și foarte multă muncă.

Pe de altă parte, m-a impresionat că pe acest site vedem realitatea Timișoarei așa cum este ea: nu sunt poze photoshop-ate, nu sunt imagini frumoase de la răsărit sau de la apus, ci o Timișoara așa cum o va vedea turistul care vine în 2023, acel spirit pe care îl caută, acele zone pe care și-ar dori să le vadă chiar înainte de a veni în Timișoara”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *