Sindicaliştii anunţă prăpăd în Educaţie: 20.000 de dascăli ar putea fi daţi afară

dascali

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul preuniversitar (USLIP) trage un semnal de alarmă privind riscul pierderii locului de muncă pentru 15.000 – 20.000 de profesori după ce, recent, Senatul României a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea articolului din Legea Educaţiei Naţionale, referitoare la  numărul de ore predate în învăţământul preuniversitar.

Senatul Romȃniei a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea articolului 66 din Legea Educaţiei Naţionale. Ca urmare, elevii din învățământul primar vor studia, în medie, 20 de ore pe săptămână, 25 de ore vor fi la școală cei din învăţămȃntul gimnazial şi 30 de ore pe săptămȃnă cei de la învăţămȃntul liceal.

Au fost tăiate cinci ore din planurile-cadru la învăţămȃntul gimnazial şi liceal, arată sindicaliştii.

Proiectul a fost retrimis spre reanalizare de către Administraţia prezidenţială pe 3 ianuarie 2018, pentru mai multe motive, printre care şi cel legat de faptul că ,,modificarea normelor didactice aferente încadrărilor personalului didactic din învăţămȃntul preuniversitar necesită o evaluare prealabilă a impactului asupra resursei umane din educaţie”.

În urma evaluărilor pe care le-am făcut, dacă această modificare va fi transpusă în Legea Educaţiei Naţionale, vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000–20.000 norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studiu de impact, dar avem certitudinea unor disponibilizări masive în învăţămȃntul preuniversitar din Romȃnia”, a transmis USLIP.

Virgil Popescu, liderul Sindicatului Independent al Învățământului Preuniversitar Timiș, a declarat:

”Pe noi nu ne-a întrebat nimeni cât de oportună este această modificare a articolului 66. Cred că trebuia să se discute și cu noi. Dacă această modificare va fi adoptată, vor rămâne o mulțime de oameni pe drumuri, și nici măcar nu știm la ce discipline se va renunța. Cei mai afectați vor fi dascălii care predau în învățământul gimnazial și liceal”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns