Simptomele de Covid-19 care îi sperie cel mai mult pe oamenii de știință. Ce este chemestezia și cum se manifestă

coronavirus 48

O nouă analiză a simptomelor coronavirusului realizată de Scientific American arată modurile ciudate și înfricoșătoare prin care agentul patogen atacă sistemul nervos al corpului.

CITEȘTE ȘI: În două școli de top, dintre care una din Timișoara, profesorii decid asupra modului de predare în scenariul roșu

Simptomele includ chemestezia, o afecțiune prin care pacienții nu își pierd complet simțul gustului, ci mai degrabă capacitatea de a detecta iuțeala sau gustul mentolat, scrie BGR.

Pandemia de coronavirus din SUA intră într-o nouă fază descurajantă, acum că suntem în ultimele luni ale anului, iar vremea rece începe să se instaleze în toată țara.

După cum au prezis mulți experți în sănătate, inclusiv consilierul pentru sănătate de la Casa Albă, dr. Anthony Fauci, cazurile de coronavirus din întreaga țară au stabilit noi recorduri uimitoare.

Doar în ultimele șapte zile, de exemplu, au fost raportate aproape 490.000 de cazuri noi de virus, ducând numărul total de persoane infectate din SUA la peste 8,7 milioane de la începutul pandemiei.

Fostul șef al FDA, dr. Scott Gottlieb, a declarat la CNBC că virusul se răspândește acum exponential în toată țara.

Ceea ce face cu atât mai important să înțelegem cât de mult putem despre această pandemie, și în special despre simptomele coronavirusului.

Scientific American a ieșit, în acest scop, cu o nouă analiză care urmărește cursul distructiv pe care COVID-19 îl poate parcurge prin sistemul nervos al unei persoane – în plus față de simptomele uneori terifiante care îl pot însoți.

”Ceața creierului” și durerea cronică, simptome de durată

Unele dintre simptomele frecvente includ dureri de cap, oboseală și dureri musculare și articulare. Dar altele includ „ceața creierului”.

Despre aceasta, analiza notează că, chiar și după ce simptomele principale ale COVID-19 ale unor oameni par să treacă, „nu este neobișnuit ca pacienții cu COVID-19 să experimenteze pierderi de memorie, confuzie și alte neclarități mentale”.

Motivul nu este foarte clar, experții speculând că „inflamația la nivelul întregului corp” asociată cu coronavirusul ar putea fi unul dintre motivele acestui simptom.

Studiul adaugă că se știu cazuri severe de COVID-19 care cauzează encefalită – inflamație a creierului, deși acest lucru pare a fi oarecum rar.

Durerea cronică este, de asemenea, raportată frecvent ca un simptom pe termen lung legat de coronavirus.

Unul dintre cele mai ciudate simptome este chemestezia. Acesta este momentul în care pacienții nu își pierd complet simțul gustului, ci mai degrabă capacitatea de a detecta iuțeala, precum cea conferită de ardeiul iute sau gustul răcoros, mentolat, percepțiile transmise de nociceptori, nu de celulele gustative.

În timp ce multe dintre aceste efecte sunt tipice infecțiilor virale, prevalența și persistența acestor simptome legate de durere – și prezența lor chiar și în cazuri ușoare de COVID-19 – sugerează că neuronii senzoriali ar putea fi afectați dincolo de răspunsurile inflamatorii normale la infecție, se mai arată în analiza citată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Simptomele de Covid-19 care îi sperie cel mai mult pe oamenii de știință. Ce este chemestezia și cum se manifestă

Lasă un răspuns