Simona Halep, suspendată provizoriu după ce a fost prinsă dopată la US Open: „Este cel mai mare şoc din viaţa mea”

Simona Halep, suspendată provizoriu după ce a fost prinsă dopată la US Open: "Este cel mai mare şoc din viaţa mea"

Simona Halep, suspendată provizoriu după ce a fost prinsă dopată la US Open: „Este cel mai mare şoc din viaţa mea”

Simona Halep a anunțat, pe Facebook, că a fost depistată pozitiv la testul anti-doping cu substanța Roxadustat. Sportiva susține că este nevinovată și că abia acum începe „meciul vieții ei”. Roxadustat, vândut sub numele de brand Evrenzo, este un medicament folosit în tratarea anemiei, care stimulează producția de hemoglobină și celule roșii.

Agenția Internațională de Integritate în Tenis a suspendat-o provizoriu pe Simona Halep, în urma testului anti-doping făcut la US Open.

Românca Simona Halep a fost suspendată provizoriu de către Agenția Internațională de Integritate în Tenis pentru un test pozitiv făcut la US Open din acest an.

CITEȘTE ȘI: Un mort și trei răniți într-un accident rutier produs în vestul țării

Simona Halep, locul 9 WTA, anunțase în luna septembrie că nu va mai juca în 2022, precizând că va reveni pe teren în 2023, deoarece mai are multe obiective de îndeplinit.

Mesajul Simonei Halep, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open

„Astăzi începe cel mai greu meci al vieții mele: o luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la o substanță numită Roxadustat într-o cantitate extrem de mică, ceea ce a venit ca șocul vieții mele.

În întreaga mea carieră ideea de a trișa nici nu mi-a trecut vreodată prin minte, pentru că este împotriva tuturor valorilor cu care am fost educată. În fața unei situații nedrepte, mî simt complet confuză și trădată.

Voi lupta până la final să demonstrez că nu am luat niciodată cu știință vreo substanță interzisă și am credința că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu este despre titluri sau bani. Este despre onoare și o poveste de iubire pe care am avut-o cu tenisul în utlimii 25 de ani, a anunțat Simona Halep.

Agenția Internațională de Integritate în Tenis a suspendat-o provizoriu pe româncă până la rezultatul celui de-al doilea test.

Ce este Roxadustat, substanța cu care s-ar fi dopat Simona Halep

Substanța descoperită în cazul Simonei Halep, Roxadustat, este vândută în general sub numele de Evrenzo, fiind aprobată pentru uzul medical începând cu 2018, în China. În general, acest compus este recomandat în cazul pacienților care suferă de anemie și asta deoarece stimulează producția de hemoglobină și de celule roșii.

Deși testele făcute de oamenii de știință au subliniat efectele pozitive ale Roxadustat în cadrul tratamentelor împotriva anemiei, au fost semnalate unele cazuri de dopare. Din această cauză, autoritățile din lumea sportului au decis să o includă pe lista substanțelor interzise, scrie antena3.ro.

În cazul pacienților care suferă de anemie cauzată de bolile renale cronice, Roxadustat stimulează producția de hemoglobină. Cu toate acestea, în cazul unor persoane sănătoase, aceste efecte pot fi folosite pentru îmbunătățirea performanțelor fizice.

Oamenii de știință explică faptul că performanțele atletice sunt legate de capacitățile aerobice, cantitatea maximă de oxigen pe care o putem folosi în timpul efortului fizic. Aceasta este, la rândul ei, legată de volumul de celule roșii din sânge care transportă oxigenul și alți nutrienți către țesuturile musculare.

Cum a fost Simona Halep depistată pozitiv cu Roxadustat

Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) a explicat, într-un comunicat, că Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat în ambele probe biologice de la US Open.

„Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) a confirmat că Simona Halep, o jucătoare de tenis de 31 de ani din România, a fost temporar suspendată în baza Articolului 7.12.1 din Programul Anti- Doping din 2022 (TADP). ITIA i-a trimis jucătoarei o notificare privind încălcarea pe 7 octombrie 2022, în baza Articolului 2.1 din Program (prezența unei substanțe interzise în probele biologice) și în baza Articolului 2.2.

Halep, care este pe locul 9 WTA, a oferit o probă biologică în timp ce juca la US Open în august 2022. Proba a fost împărțită în alte două probe, proba A și proba B, iar analiza ulterioară a arătat că proba A conținea FG-4592 (Roxadustat), care este pe Lista Interzisă a Agenției Mondiale Anti-Doping. Găsirea substanțelor interzise atrage obligativitatea suspendării provizorii.

Jucătoarea și-a folosit dreptul de a solicita analiza probei B, care a confirmat rezultatele analizei probei A. Cât timp este suspendată, jucătoarea nu este eligibilă să participe la competiții organizate oficial de către organizațiile ce guvernează acest sport”, se arată în comunicatul Agenției Internaționale de Integritate în Tenis.

Simona Halep, prinsă dopată. Reacţia presei străine

Vestea momentului a tulburat lumea tenisului, iar reacţiile curg în valuri. Presa internaţională a prezentat cazul drept unul dintre „cele mai mari” şi „scandaloase” din istoria acestui sport.

Sky Sport News: BREAKING: Campioana de grand slam Simona Halep a picat un test anti-doping la US Open. Numărul 9 în lume a fost testată pozitiv pentru Roxadustat, medicament împotriva anemiei, şi a fost suspendată temporar.

AFP: #BREAKING Tenismena de top 10 Simona Halep, suspendată temporar pentru dopaj

The Guardian: Fosta numărul 1 mondial, Simona Halep, suspendată după un test antidoping pozitiv. A fost testată pozitiv pentru Roxadustat la US Open: „Astăzi începe cel mai greu meci din viața mea: o luptă pentru adevăr”.

L’ÉQUIPE: Fostul Numărul 1 Simona Halep a fost suspendată pentru dopaj, a anunţat Agenția Internațională de Integritate în Tenis. Românca a fost testată pozitiv pentru o substanţă interzisă în SUA

Daily Mail: BREAKING NEWS: Campioana de la Wimbledon 2019, Simona Halep, a picat un test de dopaj pentru substanţa Roxadustat. Numărul 9 în lume şi fostul Numărul 1, testată pozitiv la US Open.

Ben Rothenberg, jurnalist sportiv: Halep a fost testată pozitiv pentru Roxadustat, care face parte din aceeaşi categorie de substanţe interzise ca EPO, în lista substanţelor interzise de WADA.

Simona Halep, cea mai bună jucătoare de tenis din istoria României
Simona Halep, în vârstă de 31 de ani, este o jucătoare de tenis din România care a atins prima poziție în clasamentul mondial WTA, în două rânduri, între 2017 și 2019.

Halep a câștigat turneele de Grand Slam de la Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019), pierzând anterior alte trei finale: două la Roland Garros (2014, 2017) și una la Australian Open (2018).

Sportiva a divorțat recent de Toni Iuruc, după doar un an de căsnicie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Simona Halep, suspendată provizoriu după ce a fost prinsă dopată la US Open: „Este cel mai mare şoc din viaţa mea”

  1. in 2016 cind a fost depistata Sarapova, Halepa a fost cea mai tare/n clanta de ce primeste rusoaica wilcarduri ca a trisat ,a recunoscut si a primit 2 ani in loc de 4 era vorba tot de un medicament de aici vine si nesimtirea degeaba face cruce dupa meci cel de sus nu/i iarta pe mincinosi[daca ii prinde]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *