Şicane fără limite. Când e vorba să-i hărţuiască pe contribuabili, angajaţii statului sunt în stare să someze şi morţii

Într-un articol publicat săptămâna trecută şi intitulat „Un timişorean cu sânge de sârb nu s-a lăsat călcat în picioare de funcţionarii primăriei”, vă povesteam despre şicanele pe care un pensionar în vârstă de 74 de ani, Sava Gruin, le-a suportat din partea angajaţilor Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, în frunte cu şeful lor, Adrian Bodo, precum şi despre victoria pe care a obţinut-o, în instanţă, împotriva acestora.

Acela n-a fost, însă, decât un episod – e drept, cel mai important – dintr-o serie întreagă de hărţuiri la care a fost supus concitadinul nostru de către slujbaşii statului, plătiţi din banii noştri, ai tututor, nu ca să interpreteze după ureche legile, nici să le ocolească sau chiar să le încalce, ci să le aplice în litera şi în spiritul lor.

Ciuntire fără explicaţii

În luna ianuarie 2014, când poştaşul i-a adus pensia, domnul Gruin a observat, cu stupoare, că, din suma lunară pe care trebuia să i-o vireze, Casa Judeţeană de Pensii Timiş (CJPT) i-a reţinut, fără explicaţii, 206 lei.

Nedumerit, omul a mers peste câteva zile la sediul CJPT, unde a intrat în audienţă la unul dintre şefii instituţiei pentru a primi lămuriri. Conform spuselor interlocutorului nostru, de-abia după o ceartă de circa o oră, respectivul şef a catadicsit să-i înmâneze documentul în baza căruia CJPT a operat reţinerea de 206 lei: o solicitare de înfiinţare a popririi pe pensie, datată 5 decembrie 2013 şi emisă de creditorul Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara, în baza unei sentinţe civile din… 1 februarie 2007 (?!).

Mai mult, de-abia în acel moment, reprezentantul CJPT îi înmânează domnului Gruin şi o adresă emisă de Casa de Pensii în 9 decembrie 2013, prin care pensionarul timişorean era înştiinţat de înfiinţarea respectivei popriri. Acea adresă, deşi emisă la începutul lunii decembrie 2013, n-a fost niciodată expediată destinatarului, acesta obţinând-o de-abia după o lună şi jumătate, când s-a deplasat personal la sediul Casei de Pensii! Alţi funcţionari publici, altă mostră de sfidare şi nepăsare…

Căutări prelungi în arhiva familiei

Dar faptul că omul s-a trezit pur şi simplu cu pensia ciuntită fără să-l anunţe nimeni în prealabil şi fără să primească nici o explicaţie până nu a mers cu jalba în proţap la Casa de Pensii nu reprezenta decât un mizilic faţă de ce a urmat. Cum trecuseră şapte ani de la sentinţa civilă invocată de Direcţia fiscală, pe rioadă în care domnul Gruin a mai avut motive să calce prin sălile de judecată, omul nostru nu ştia exact despre ce este vorba, astfel încât a mers la primărie pentru a se lămuri.

Aşa cum era de aşteptat, slujbaşii de-acolo l-au lămurit buştean, drept pentru care pensionarul timişorean a început să caute prin noianul de acte de acasă. Cum avea şi alte treburi mai arzătoare, a căutat printre picături, însă, finalmente, după un an de zile, şi-a dat seama despre ce este vorba, găsind şi dovada că Direcţia fiscală a Primăriei Timişoara a dat-o iar în bară… Era vorba despre o amendă de 200 de lei primită în 11 octombrie 2006, pe care Sava Gruin o plătise la vremea respectivă, păstrând până astăzi chitanţa care atestă acest lucru!

AFLĂ DETALII INCREDIBILE DESPRE ACEST CAZ ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE MARŢI, 14 iulie, A COTIDIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Şicane fără limite. Când e vorba să-i hărţuiască pe contribuabili, angajaţii statului sunt în stare să someze şi morţii

 1. Cautam urgent
  colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro
  lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile
  tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte
  usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii,
  solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre
  adresele noastre de email: [email protected]

Lasă un răspuns