Ponta: Dacă îmi dau demisia, înseamnă că dau ţara celor care au distrus-o înainte, ar fi o trădare

victor ponta guvern

Victor Ponta a declarat, luni seară, că s-a gândit să îşi dea demisia din funcţia de premier, dar că acest gest ar fi fost o trădare a celor care l-au votat şi, solicitat să dea un exemplu de persoană pe care ar susţine-o în condiţiile în care el s-ar retrage, l-a indicat pe Călin Popescu Tăriceanu.

Ponta a fost întrebat, într-o emisiune a postului Antena 3, dacă s-a gândit în această perioadă la demisie.

„Sigur că da, cum să nu. Este o gândire foarte concretă, m-am gândit în felul următor: la partid, PSD, am găsit imediat o formulă prin care cei aflaţi acum la conducere – Rovana Plumb, ceilalţi colegi ai mei – pot foarte bine să conducă din punct de vedere politic partidul, mai ales că, practic din toamnă, începe pregătirea pentru alegerile locale, apoi pentru cele parlamentare. La Guvern, lucrurile stau în felul următor: în primul rând, nu că sunt de neînlocuit, nimeni nu e de neînlocuit, dar sunt nişte proiecte pe care le-am pus în aplicare şi pe care trebuie să le duc la bun sfârşit”, a susţinut premierul.

„În al doilea rând (…), eu am fost votat, împreună cu Crin Antonescu, ca să guvernăm, dar am fost şi votaţi ca să nu mai ajungă ăia pe care i-am dat jos, adică Ungureanu, Predoiu, Boagiu, Ialomiţianu, toată gaşca. Păi, eu, dacă îmi dau demisia de la Guvern, înseamnă că dau ţara celor care au distrus-o înainte. Şi după aia ce facem, iarăşi venim şi muncim trei ani jumate ca să dăm înapoi oamenilor pensiile, salariile, TVA, toate celelalte lucruri… aia ar fi o trădare, categoric, a celor care m-au votat”, a mai spus Victor Ponta.

Reamintindu-i-se evaluarea privind o eventuală demisie ca fiind „trădare”, Ponta a precizat că se referă la demisia sa urmată de venirea unui guvern al celor care au fost înainte de 2012.

Întrebat dacă ar putea veni altcineva, Ponta a spus: „Dacă ar fi din partea USL, revin la ceea ce v-am mai spus despre echipă, nu trebuie să fiu eu căpitan”.
Solicitat să precizeze dacă ar putea să se retragă din funcţia de prim-ministru dacă ar fi propus altcineva din coaliţie, el a menţionat: „Voi susţine întotdeauna pe cineva care a candidat ca USL şi care pune în aplicare ceea ce a promis USL”.

De asemenea, Ponta a fost solicitat să dea un exemplu de persoană pe care ar susţine-o în condiţiile în care el s-ar retrage. „Da, Călin Popescu Tăriceanu, dar nu e un secret, am spus-o anul trecut. Nu vreau să înceapă speculaţiile din chestia asta, domnul Tăriceanu e preşedintele Senatului, un preşedinte de Senat foarte bun şi foarte onorabil pentru România”, a menţionat el.

„Să nu credeţi că am ajuns la concluzia că numai eu pot să fiu prim-ministru, nu, nici vorbă de aşa ceva. Dar predarea pe tavă către cei care au distrus România înainte de 2012 a Guvernului, da, cred că ar fi o trădare a celor care au crezut în USL şi a celor care ne-au votat. Şi dacă cei care sunt acum în PNL au trădat, e păcatul lor, al meu nu, eu m-am ţinut de cuvânt”, a mai spus Ponta.
„Nu mai sunt preşedinte al PSD, punct”

Referitor la retragerea sa din funcţia de preşedinte al PSD, premierul Victor Ponta a explicat, la acelaşi post de televiziune, că poate fi în echipă şi membru, nu trebuie să fie neapărat „căpitanul” şi a precizat că miercuri colegii săi se vor întâlni pentru a alege un preşedinte interimar până la Congres.

„Dintr-un motiv foarte simplu. Lunea la 11.00 aveam BPN, iar eu trebuia să mă duc la DNA”, a răspuns Victor Ponta, fiind întrebat despre motivele retragerii sale din funcţia de preşedinte al social-democraţilor.

„PSD e un partid care în 25 de ani a avut câţiva lideri puternici, Ion Iliescu, Adrian Năstase, acum încerc şi eu să mă plasez lângă ei pentru că am câştigat alegeri şi am pierdut alegeri, ca şi ei, şi-şi va găsi în continuare. Eu am încredere că şi Rovana Plumb, şi ceilalţi pot să conducă partidul cu mine alături. Nu am avut niciodată mentalitatea, pentru că am făcut sport toţi aceşti ani (…), că, dacă nu sunt eu căpitanul echipei, gata, mă supăr şi plec. Pot să fiu şi un membru al echipei, să fiu pe bancă. Important este ca noi să mergem mai departe. Şi asta se va întâmpla cu PSD, care, în orice variantă şi oricât este de demonizat, reprezintă, totuşi, 35-40% din populaţia acestei ţări”, a continuat acesta.

„Nu mai sunt preşedinte al PSD, punct. Colegii mei se întâlnesc miercuri, îşi aleg un alt preşedinte interimar până la Congres”, a mai spus Victor Ponta.

Întrebat când va avea loc Congresul partidului, Ponta a menţionat că, în mod normal, conform Statutului, în 2017, dar se poate face oricând înainte.
Premierul Victor Ponta a anunţat duminică, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democraţi şi postată pe Facebook, decizia de „a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere” în PSD, până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse în justiţie.

„Există însă şi o situaţie nouă, specială, faţă de care trebuie să reacţionez: preşedintele PSD este anchetat de DNA (nu conteaza cum şi de ce!). Şi alţi colegi ai noştri au renunţat temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum! Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştiinţă decizia mea de nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în Partid până la momentul în care imi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse (în ce mă priveşte nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie prevazută de Constituţie!)”, se spune în mesajul adresat Rovanei Plumb, preşedintele CN al PSD, lui Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, precum şi membrilor BPN, ai CeXN şi Consiliului Naţional al partidului.

De asemenea, Ponta a mai spus că, dacă nu va avea nicio soluţie în justiţie, care să îi justifice nevinovăţia, „până la data congresului PSD”, nu va mai candida la nicio funcţie şi va „lupta din simpla şi onoranta calitate de membru de partid”.

„Sunt din 2002 membru PSD şi sunt convins că întreaga mea viaţă politică se va desfăşura doar alături de acest partid şi de valorile pe care le reprezintă. Vreau să vă mulţumesc încă o dată dvs. şi tuturor membrilor PSD pentru onoarea suprema pe care mi-aţi făcut-o în 20 Februarie 2010 atunci când m-aţi ales ca lider al vostru. Deşi erau momente cumplit de grele pentru partid şi pentru ţară, am reuşit în peste 5 ani de bătălii politice să îndeplinim cele mai multe din aşteptările românilor care ne-au votat. Aţi fost mereu alături de mine, iar solidaritatea noastra ca echipă de conducere a PSD a fost un element determinant”, se mai spune în mesajul lui Ponta.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a arătat luni, într-un comunicat de presă, că în dosarul „Turceni-Rovinari”, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de „inculpatul Victor-Viorel Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel», în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor”.

În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Victor Ponta, a precizat DNA.
Ponta a fost luni la DNA, fiind citat în dosarul „Turceni-Rovinari”, în care este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. Victor Ponta a ajuns la sediul DNA în jurul orei 10.55, premierul sprijinindu-se în cârje.

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că funcţia de preşedinte interimar, pe care ar ocupa-o în continuare Rovana Plumb după „demisia” lui Victor Ponta de la şefia PSD, nu există în partid, ci doar un „loc gol” în privinţa căruia trebuie să decidă Comitetul Executiv al PSD.

„PSD nu este un partid care poate fi condus prin delegare, e un partid mare, un partid aşezat. Acum este nevoie de o legitimare în Comitetul Executiv Naţional. Nu există nimeni în funcţia de preşedinte interimar, deci noi nu avem preşedinte interimar, avem preşedinte care şi-a dat demisia şi este un loc gol”, a spus Liviu Dragnea. El a arătat că cel mai târziu săptămâna viitoare ar trebui să aibă loc o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD.

mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ponta: Dacă îmi dau demisia, înseamnă că dau ţara celor care au distrus-o înainte, ar fi o trădare

  1. Un plagiator, un individ profund corupt, mitoman obsedat, trădător de țara si de neam (moschee, Turcia, islam, barba fanariota), inculpat de DNA, nu sunt atribute compatibile cu funcția de prim ministru.
    Tergiversarea unui act de demisie devine un act dezgustător si laș. A vorbi de tradare în astfel de condiții este un gest ce frizeaza ridicolul, o aberației în adevăratul sens al cuvântului.

Lasă un răspuns