ŞI-AU BĂTUT JOC! La Timişoara, o grămadă de bani publici s-au volatilizat pe un şantier care durează de zece ani

muzeul huniade

După zece ani de lucrări și procese, Castelul Huniade, clădire reprezentativă pentru Timișoara și fost sediu principal pentru Muzeul Național al Banatului, nu poate fi redeschis pentru public. Opiniile constructorului, diriginților de șantier, proiectantului și ale altor factori implicați în șantierul care s-a prelungit timp de un deceniu nu coincid nici la ora actuală.

Conducerea Consiliului Județean Timiș, instituție care răspunde de Castelul Huniade, a decis că, pentru a avea o situație clară cu ce s-a făcut, de fapt, la clădire, este necesară o expertiză independentă, efectuată de specialiști care nu au nici o legătură cu persoanele sau firmele implicate până acum în lucrări. Anunțul a fost făcut de Roxana Iliescu, vicepreședinte al CJT, care speră ca până în 2021 publicul să aibă, din nou, acces în castel.

După preluarea funcției de vicepreședinte al CJT, Roxana Iliescu s-a implicat activ în găsirea unei soluții pentru ca lucrările de la Castelul Huniade să fie clarificate și faza de consolidare a aripii de nord-vest, aflată în pericol de prăbușire, să fie încheiată. Cu toate acestea, asupra a ceea ce s-a lucrat la castel planează o serie de incertitudini.

„Comisia de recepție a lucrărilor a decis, în linii mari, semnarea unui proces-verbal de amânare a recepției și efectuarea unei expertize pentru evaluarea lucrărilor efectuate în ultimii zece ani. Pentru a putea merge mai departe este imperios necesară o situație clară. Această expertiză va avea două părți. Prima va include evaluarea lucrărilor, iar cea de-a doua, o evaluare pentru restul clădirii. Documentația o vom folosi pentru orice proiect viitor de refuncționalizare a Castelului Huniade. Noi nu suntem detectivi particulari și nici nu vreau să invoc vreo culpă. Însă constructorul, proiectantul, dirigintele de șantier și reprezentantul tehnic al Muzeului Național al Banatului nu s-au pus de acord”, a spus ieri Roxana Iliescu.

Dubii cu privire la lucrări

Conform celor declarate de Angela Glăman, inspector în cadrul Serviciului strategii și managementul proiectelor din cadrul CJT, au existat niște necorelări și lucrări care ridică serioase neclarități în fața comisiei de recepție:

„Au existat dubii în ceea ce privește cerințele fundamentale de calitate a clădirii. De-a lungul timpului au existat mai multe proiecte, cu peste 18 dispoziții de șantier. Pentru lucrările de punere în siguranță la etajul doi, unde era pericol de prăbușire, a existat un proiect care a fost executat din aproape în aproape și modificat pe parcurs. Aici au apărut divergențele, având în vedere programul de control al calității. Au existat păreri diferite vizavi de procesele-verbale de calitate, de unele lucrări ascunse, la care proiectantul nu a fost prezent. Existând aceste dubii, comisia are dreptul să ceară o expertiză”.

Din momentul semnării contractului, reprezentanții CJT estimează că lucrările vor dura două-trei luni. Roxana Iliescu a precizat că doar niște experți pot analiza documentația și pot face verificări și pe teren. Experții care vor veni vor trebui să nu fi avut nimic de-a face nici cu proiectantul sau constructorul, nici cu directorul instituției.

Încă un proces

La ora actuală, relația dintre constructor și Muzeul Banatului nu este una prea cordială, ajungându-se la tribunal. Firma pretinde că nu i s-a plătit ultima situație de lucrări și cere 500.000 de euro pentru schela care a stat pe fațada castelului mai mulți ani. Reprezentanții CJT au explicat ieri că, din valoarea totală a contractului încheiat în 2012 pentru suma de 12,3 milioane de lei, mai sunt de plătit mai puțin de 350.000 de lei.

Și-au bătut joc!

Din păcate, nu există explicații rezonabile pentru faptul că, timp de zece ani, până după alegerile locale de anul trecut, cei care trebuiau să supravegheze lucrările din partea autorităților nu au făcut-o. De asemenea, nu au fost făcute publice celelalte patru contracte încheiate pentru Castelul Huniade, anterior anului 2012, nici sumele cheltuite.

Cert este că o grămadă de bani publici par să se fi volatilizat pentru un șantier care a durat cel puțin zece ani. Va fi nevoie ca autoritățile județene actuale să plătească – alți bani, altă distracție – o expertiză ca să afle dacă s-a făcut ce trebuia pentru ca această clădire-simbol a Timișoarei să fie pusă în siguranță, în timp ce locuitorii și turiștii care trec prin oraș vor avea parte doar de exteriorul (cam necăjit) castelului. Trist, dar adevărat…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “ŞI-AU BĂTUT JOC! La Timişoara, o grămadă de bani publici s-au volatilizat pe un şantier care durează de zece ani

  1. corect :si-au batut joc de Timisoara ,cine este aceasta firma ,de ce nu-i dati numele ,sa stie si cititorii cate monumente istorice au reparat ,ce specialisti au ,sau e secret .Oare pana devenim Capitala Culturala se afla cine nu si-a facut treba .

  2. Ba nene, dar numele firmei executante a lucrarii a ajuns secret de stat?!? Care plm este, alta dedicatie de partid, gen Prompt, Tehnocer si trupa?!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *