Sfidarea din centrul Timișoarei

tigani timisoara

De dimineață până seara, manele la greu. Mirosul de grătare și mici, ce răzbate pe o rază de câteva zeci de metri de la locul desfrâului culinar, se impregnează adânc în nările trecătorilor frumos dichisiți.

Din când în când, liniștea e întreruptă de câte un bolid, turat la maximum. Musai scump, cu numere de Germania sau Franța. Pe stradă, cu tricourile făcute sul deasupra buricului, ca să nu-i ia de tot transpirațiile, se plimbă mândri câțiva burtoși trecuți de prima tinerețe.

Pe lângă ei, mai mulți copii par să povestească ceva, dar parcă mai mult răcnesc, într-o limbă neînțeleasă de majoritatea locuitorilor. Nu vorbim despre Ferentari. E centrul Timișoarei, într-o zi obișnuită de vară.

Cam asta-i atmosfera, de câțiva ani buni, în luna august mai ales, când romii bogătani se întorc acasă, să-și petreacă concediul în vilele somptuoase din zona centrală a urbei. Vin toți, cu multe bagaje și cu aceleași năravuri.

Nu îi deranjează nimeni dintr-ale lor, căci poliția (aia națională, de proximitate și locală) se face nevăzută în această perioadă. Brusc, nu mai interesează pe nimeni să dea amenzi pentru parcări ilegale sau comerț stradal fără autorizație, cum se obișnuiește în celelalte sezoane, când zilnic toată zona centrală e împânzită de polițiști locali trimiși la ”vânătoare”.

Pe timișoreni îi încearcă un sentiment de teamă colectivă, dar n-au ce face: înghit în sec și trec pe lângă ei făcându-și cruce cu limba în cerul gurii. Și parcă se simt mai în siguranță prin alte zone mărginașe din oraș, chiar dacă nici pe acolo nu vezi picior de polițist, în nici un anotimp. În cartiere, legea o fac localnicii, adică ăia care muncesc, căci romii nu trăiesc în apartamente de bloc.

Foto arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “Sfidarea din centrul Timișoarei

  1. nu va mai legati de rromi ,ca e cetateni europeni si au drepturi .F…reati ai dragului de politicieni ,ca asta ne mai lipsea in mijlocul orasului ,satra tiganeasca >Bravos Bunicuta Iliescu ai avut nevoie de voturi ,tu si urmasii urmasilor vostriiiiii

  2. Le multumim din suflet „romanilor”co-nationali si con-citadini de-ai nostri, iubitori de patrie si neam, si in special suferinzi de patriotism local, cu ajutorul carora ( caci nu-i asa?… fara ajutor nu acest lucru nu era posibil) tiganii au pus mana pe tot centrul orasului.

  3. Trebuie sa ii multumim lui Ciuhandru pentru cadoul facut Timisorenilor care l-au votat patru mandate iar el a bagat tiganii in centrul orasului. La acest lucru au mai contribuit si avocati ,notari, executori judecatoresti, secretarul primarieo Cojocariu , judecatori care au inchis ochii la actele false prezentate de tigani prin avocati romani platiti de catre acestia cu bani din cersit, prostitutie, hotie, talharii, etc. La Politie le este frica de tigani, numai cu armata putem scapa de ei. Trebuie sa vina si vremea romanilor sa ne luam tara inapoi, sa facem curatenie in orase si sate. Au ajuns tiganii sa faca legea in Timisoara? Rusine autoritatilor in frunte cu primarul Robu .

  4. …pai pe Take Ionescu vis-a-vis chiar de POLITIE la 12 noaptea in fata vilei tiganesti galagie de puradei , fotbal cu doze de aluminiu, etc… si politia doarme … daca poate de galagie dar ii e frica sa iasa sa ii puna la punct pentru nerespectarea ordinii si linistii publice ! … dar daca era un cetatean oarecare cum se mai inampla, imediat sunt si jandarmii etc…Trist !

  5. Si voi sunteti mai rau ca ei pt ca ii judecati! Suferiti de fustrari si neinpliniri ,ce rau fac ei ,oare? Sunt mai bucurosi ca voi ,in voi curge un sange negru de rautate !Si tot voi va faceti rau singuri!Eu ma bucur cu cei ce se bucura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *