Sfântul Vasile 2022: tradiții și superstiții pe 1 ianuarie

Sfântul Vasile 2022: tradiții și superstiții pe 1 ianuarie

Anul 2022 începe cu o mare sărbătoare: Sfântul Vasile. Pe 1 ianuarie, enoriașii îl prăznuiesc pe unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii ortodoxe. Bineînțeles, prima zi a Anului Nou este marcată de o mulțime de tradiții și superstiții.

CITEȘTE ȘI: Un An Nou fericit cu bucurie și sănătate! Am trecut în 2022. Revelion în stradă, la Timișoara

Sfântul Vasile este păzitorul de duhuri rele și se crede că a trăit în anul 330, în vremea Împăratului Constantin. Sfântul Vasile cel Mare a crescut într-o familie numeroasă, compusă din patru surori și patru frați.

Tatăl său este cel care s-a ocupat de educația celor 9 copii, pe care i-a îndemnat să ia calea lui Dumnezeu. Astfel, cinci dintre ei au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, care este bunica Sfântului Vasile cel Mare.

Sfântul Vasile a studiat la Cezareea Capadociei, acolo unde și-a însușit tot ce era mai bun din cultura păgână. În anul 356 revine în țară și devine profesor de retorică.

Însă nu durează mult până renunță la această profesie și se dedică monahismului. A călătorit prin Siria, Palestina, Egipt și Mesopotamia din dorința de a cunoaște monahismul.

Mai mult, Sfântul Vasile a luptat împotriva pnevmatomahilor, cei care negau dumnezeirea Sfântului Duh. Pe lângă asta, Sfântul Vasile cel Mare a practicat milostenia. El a creat un așezământ, numit Vasiliada, unde îi hrănea și ajuta pe cei înfometați și abandonați.

Superstiții de Sfântul Vasile 2022

La fel ca de Anul Nou, se spune că prima persoană care te vizitează în 2022 trebuie să fie bărbat. Dacă asta nu se întâmplă, atunci anul va fi unul sărăcăcios.

Însă acestea nu sunt singurele tradiții și superstiții. Se crede că pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, e bine să verși vin pe apă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri și să oferi mâncare oamenilor săraci. Toate aceste lucruri îți vor asigura noroc tot anul.

Noroc vei avea și dacă  îți țiuie urechea stângă. Pentru sănătate și prosperitate, este bine să te speli pe față și apoi să te ștergi cu un prosop în care este pus un obiect din aur sau argint.În plus, pe 1 ianuarie 2021 nu este bine să dormi mult pentru că atragi lenea.

sursa: a1.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *