Sfântul Gheorghe 2022. Aproape 1 milion de români își serbează luni onomastica. Ce este diferit anul acesta

Sfântul Gheorghe 2022. Aproape 1 milion de români își serbează luni onomastica. Ce este diferit anul acesta

Sfântul Gheorghe 2022. Aproape 1 milion de români își serbează luni onomastica. Ce este diferit anul acesta.

Anul acesta Sfântul Gheorghe sau Purtătorul de Biruință este prăznuit la data de 25 aprilie, nu pe 23, așa cum se întâmpla în fiecare an. Iată care este motivul din cauza căruia se întâmplă acest lucru, dar și o parte dintre cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare.

În mediul rural se mai păstrează obiceiul de a împodobi cofele de muls lapte cu multă verdeaţă. Cofele astfel împodobite şi umplute cu apă se pun în faţa casei, dis de dimineaţă pentru a fi întâmpinate de  Sf. Gheorghe. După ora prânzului, apa şi verdeaţa cu care au fost împodobite cofele se adaugă în hrana vitelor. Se crede că astfel laptele nu mai este furat de “spiritele rele”.

Sfântul Gheorghe 2022. Românii care își serbează ziua de nume

Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, anul acesta la data de 25 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe.

Dintre cei aproape 1 milion de români care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt bărbați si peste 180.000 femei. Persoanele care poartă numele de: Gheorghe, Gheorghiță, Geta, George, Georgia, Georgiana sunt sărbătorite în ziua în care este omagiat Sfântul Gheorghe.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

În această zi, gospodarii dau foc gunoaielor şi vechiturilor, iar cenuşa rămasă, după ce totul a ars, se amestecă foarte bine cu untură. Cu acest amestec se ung uşile grajdurilor pentru a îndepărta spiritele rele, care vin în această noapte şi intră în adăpostul animalelor să fure sporul casei: laptele şi ouăle.

Fetele care vor să fie iubite şi să se căsătorească cu sufletul pereche trebuie să semene în acestă zi busuioc. Când busuiocul a înflorit, ele îl poartă în păr sau îl usucă şi îl poartă în poşetă, dăruind o crenguţă persoanei pe care o iubesc.

De ce se sărbătorește luni 25 aprilie Sfântul Gheorghe

„Normele canonice ale Ortodoxiei prevăd mutarea pomenirii sfinților (cf. canonul 51 al Sinodului din Laodiceea, sec. IV) cu prăznuire care cad în zilele de rând ale Postului Mare, cu atât mai mult a sfinților care cad în Săptămâna Pătimirilor Domnului”.

„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El”, a explicat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române, şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală, potrivit basilica.ro.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

Peste un milion de români, majoritatea bărbați, îşi sărbătoresc onomastica, vineri, 23 aprilie, când Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Numele de Gheorghe provine din limba greacă. Acesta se traduce prin: ţăran, agricultor sau lucrător al pământului.

Pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, aproximativ un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 733.000 sunt bărbați, iar 344.071 sunt femei.

Dintre bărbați, cei mai mulți au numele Gheorghe, George și Gheorghiță.

Cele mai multe femei care își serbează onomastica de Sfântul Gheorghe se numesc Georgiana, Georgeta și Gheorghița.

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

Gheorghe;

Ghiorghe;

Ghiorghiță;

Ghiță;

Gheorghieș;

Gheorghina;

Gherghina;

Georgiana;

Georgica;

Georgi;

Georgeta;

Getuța;

Geta;

George;

Georgel;

Gelu;

Gică;

Geluța;

Geluțu;

Geo;

Giculina;

Gicuța;

Gianina;

Gina;

Gigel;

Ioiga;

Iordache;

Iorgu;

Jorje;

Jorj.

 

alba24

 


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *