Sfântul Arhidiacon Ştefan, primul mucenic. Obiceiuri și tradiții populare

sfantul stefan

Credincioşii ortodocşi aduc astăzi cinstire Sfântul Arhidiacon Ştefan, cel care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos.

Asemenea cu Apostolii, Sfântul Ştefan îi întărea pe credincioşi în credinţă, îi mustra pe iudeii cei necredincioşi, spunându-le tuturor din legi şi din proroci, că din zavistie şi din nedreptate au omorît pe Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel aşteptat din veac.

De aceea, el a fost condamnat la moarte de autorităţile iudaice în anul 33, devenind primul din lungul şir al martirilor creştini.

CITEȘTE ȘI: Vești proaste – Se anunță un val de frig crunt în ianuarie și februarie

Despre Sfântul Ştefan se ştie că provenea dintr-un neam ales, din seminţia lui Avraam, iar Noul Testament menţionează că el a fost ales pentru calitatea de diacon chiar de apostoli.

Pentru că predica public învăţăturile lui Iisus, Ştefan a stârnit mânia evreilor, care l-au chemat la judecată în faţa Sinedriului, care l-a acuzat de hulă împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu. Izgonit din cetate şi lovit cu pietre, Ştefan s-a prăbuşit sub povara bolovanilor aruncaţi cu duşmănie asupra lui.

În pragul morţii, el a avut viziunea că cerurile s-au deschis, iar Hristos, Fiul Omului, şedea la dreapta lui Dumnezeu. Strivit de pietre, Arhidiaconul Ştefan a îngenuncheat şi, cu braţele întinse sub formă de cruce, s-a rugat lui Dumnezeu să-l primească în împărăţia lui.

Obiceiuri și tradiții populare

O veche tradiţie, împlinită în ziua praznicului, se referă la icoana care-l înfăţişează pe mucenic: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

În ziua praznicului, se fac pomeniri pentru sufletele celor care s-au săvârşit prin moarte năprasnică, iar pachetele cu mâncare se împart şi tinerilor care poartă numele primului mucenic.

În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde.

Aceste dulciuri, ce amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

De asemenea, de Sfântul Ştefan se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de martirajul arhidiaconului.

Pentru sporul casei şi pentru ajutorarea rudelor bolnave, Sfântul Mucenic Ştefan se cere cinstit prin fapte bune şi tot în această zi este bine să ne împăcăm cu cei cu care am ţinut vrajbă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns