Sesiunile electorale ale elevilor încep din prima zi de școală

consiliul elevilor

Un debut de an școlar aduce cu sine o suită acțiuni organizatorice menite a asigura buna funcționare a sistemului educațional, atât la nivel micro, cât și macrosistemic. Desfășurarea sesiunilor electorale care-i privește pe elevi este una dintre ele.

CITEȘTE ȘI: În Timiș, ca la Stonehenge: amenajarea unui loc fascinant pentru turiști

În luna septembrie, vor avea loc alegeri atât pentru desemnarea reprezentantului elevilor în consiliile de administrație ale unităților de învățământ liceal, profesional și tehnic, cât și pentru ocuparea pozițiilor vacante în birourile executive ale consiliilor școlare ale elevilor.

Alegerile pentru reprezentantul elevilor în CA al școlilor

Calendarul desfășurării alegerilor pentru această funcție începe în prima zi de școală, pe 13 septembrie, când directorul unității de învățământ transmite consiliului elevilor solicitarea de desemnare a unui reprezentant în consiliile de administrație. O comisie constituită în acest scop va anunța, pe site-ul unității de învățământ, la avizier sau prin alte mijloace de comunicare procedura alegerilor.

În perioada 14-19 elevii își pot depune dosarele de candidatură, urmând ca pe 21 septembrie, să fie anunțate public numele acelora care îndeplinesc condițiile de participare la alegeri. Urmează câteva zile în care candidații își pot prezenta portofoliul personal, în cadrul unor întâlniri și dezbateri cu elevii școlii, în intervalul 22-26 septembrie. Pe 27 septembrie, se desfășoară procesul electoral.

Alegeri în consiliile școlare ale elevilor

Dosarele de candidatură pentru alegerile în funcțiile vacante din consiliile școlare ale elevilor se pot depune în intervalul 22-29 septembrie, după etapa premergătoare a conturării metodologiei în Adunarea generală a CSE (17-21 septembrie). În zilele de 30 și 31 septembrie, dosarele candidaților vor fi evaluate și mai apoi validate. În perioada 2-10 octombrie se va desfășura campania electorală  în consiliile școlare ale elevilor, iar în intervalul 11-14 vor avea loc alegerile propriu-zise.

La lucrările comisiei, pot participa, ca observatori, reprezentanții asociațiilor de părinți, consilierii educativi, reprezentanți ai ONG-urilor cu activitate relevantă în domeniul educației, precum și reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *