În Timiș, ca la Stonehenge: amenajarea unui loc fascinant pentru turiști

coria 2

Muzeul Național al Banatului, alături de Consiliul Județean Timiș, își propune ca până în 2023 să inaugureze un punct-muzeal la Cornești-Iarcuri, o locație unică în lume. Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a vizitat situl arheologic împreună cu managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș.

CITEȘTE ȘI: Stradă închisă de Ruga Timișoarei

Au fost discutate detalii despre potențialul zonei, iar șeful Secției de Arheologie, Andrei Bălărie, a prezentat informații de specialitate. Planurile muzeului și ale CJT pentru acest sit includ, pe lângă inaugurarea unui punct muzeal, și o bază de cercetare și reconstrucția unei porți care să respecte cât se poate de fidel imaginea de acum 3.500 de ani.

„Nu este ușor să deschizi un sit arheologic către „consumul” publicului larg, dar încercăm acest lucru la Cornești-Iarcuri. Pe teren, recunosc că am fost copleșit, în sensul pozitiv, cu informații unice despre istoria locației. Toate acele detalii pe care le-am aflat de la șeful Secției de Arheologie merită să fie transmise într-o manieră accesibilă și atractivă către publicul larg. Locul, acum – aproape descurajator de amplu, trebuie valorificat pentru evenimente și chiar pentru reconstrucția unei așezări antice.

Valurile de pământ ale fortificației au nevoie de protecție și scoatere din circuitul agricol deoarece agricultura intensivă le aduce daune ireparabile. Avem în județul nostru, o bijuterie de calibrul Stonehenge-ului, o locație unică în lume, în cadrul căreia, așa cum spunea șeful Secției de Arheologie, ar putea fi făcute săpături și s-ar descoperi lucruri interesante încă 500 de ani de acum încolo.

Alături de Muzeul Național al Banatului, Consiliul Județean are în plan, pe termen lung, transformarea zonei în destinație turistică, iar până în 2023 ne propunem inaugurarea punctului muzeal cu baza de cercetare și reconstrucția unei porți pentru a putea exemplifica cum arăta fortificația în urmă cu 3.500 ani”, a relatat Alin NIca, președintele CJT.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *