Serviciul de Probațiune Timiș, în grevă!

Serviciul de Probațiune Timiș va asigura doar funcționarea unei treimi din activitate, alăturându-se, astfel, protestului colegilor din București și din țară. Acesta va fi continuat până la rezolvarea problemelor cu care se confruntă instituția.

Șeful instituției timișene, Mariana Drăgotoiu, a afirmat că protestul este consecința neaplicării măsurilor asumate de guvern pentru consolidarea sistemului de probațiune în vederea îndeplinirii atribuțiilor trasate de noul Cod penal, ceea ce semnifică asumarea unui volum foarte mare de muncă (prin încredințarea tuturor persoanelor condamnate la măsuri neprivative de libertate) în comparație cu personalul existent și cu remunerația primită.

În prezent, Serviciul de Probațiune Timiș lucrează cu peste 1.600 de persoane condamnate, aflate sub supravegherea a zece consilieri de probațiune. Aceasta înseamnă o încărcătură de peste 160 de cazuri, raportată la media europeană de 25. Activitatea de supraveghere presupune punerea în executare a unor obligații precum munca în folosul comunității, desfășurarea de programe de reintegrare socială, includerea acestora în cursuri de școlarizare sau calificare profesională, supunerea la măsuri de control tratament și îngrijire medicală etc.

La aceasta se adaugă activitatea de întocmire a referatelor și rapoartelor de evaluare solicitate de instanțele de judecată și organele judiciare, pe durata procesului penal sau pe durata supravegherii și multe alte activități specifice.

În urma protestului, consilierii de probațiune speră ca Ministerul Justiției să ia în considerare solicitările lor privind modificarea legislației în ceea ce privește activitatea Serviciul de probațiune, statutul consilierilor, creșteri salariale și angajarea urgentă de personal.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *