Servicii de lumea a treia în cimitirele din Timișoara

Moartea a fost dintodeauna, dincolo de jalea celor afectați de pierderea celor dragi, o afacere cât se poate de profitabilă pentru unii.

În Timișoara, cei mai mulți membri ai breslei funerare își prestează serviciile onest și la standarde corespunzătoare, în așa fel încât cei rămași în urma decedaților, deși afectați oricum de cele întâmplate, să nu mai aibă și grija alergăturii după diverse acte sau aranjamente.

Când vine vorba despre cimitirele din patrimoniul Primăriei Timișoara și despre societățile comerciale care le-au concesionat, lucrurile se cam schimbă. Una se vorbește, alta se întâmplă. La prima vedere, oamenii au impresia că totul este aranjat, demersurile sunt în regulă, iar ceremonia de înmormântare va decurge fără probleme. În realitate, însă, chiar lângă groapa proaspăt astupată, aparținătorii se trezesc cu surprize sinistre.

Consiliul Local Timișoara a aprobat, pentru anul în curs, tarifele actualizate pentru diversele servicii funerare din cimitirele aparținând primăriei. Oricine are parte de nefericita ocazie de a beneficia de acestea își poate face un calcul cu privire la suma pe care trebuie să o achite.

În cazul unei înmormântări a unei persoane care are deja un loc concesionat de familie într-un cimitir, să zicem cel din Calea Buziașului, suma nu ar trebui să treacă de 1.000 de lei, dacă ar fi să ne luăm după reglementarea menționată. Pe factură, însă, se percepe mai mult cu aproape 250 de lei, pentru motive care, de cele mai multe ori, le scapă aparținătorilor. În asemenea momente, nimeni nu stă cu hotărârea de consiliu local în mână ca să verifice prestațiile pentru care firmele care diriguiesc activitatea din cimitire încasează bani. Timișorenii apelează, în general, la firmele de servicii funerare care le înmânează facturile cu care au achitat taxele la cimitire.

Târguială lângă mormântul proaspăt

Problemele nu se opresc la suprataxările practicate fără nici o jenă de „patronii” cimitirelor. Abia a fost înhumat sicriul, că începe o altă poveste. Pentru omul din familia decedatului care pare mai autoritar sau căruia i s-a încredințat această misiune începe negocierea cu groparii.

Aceștia, în mod normal, sunt niște angajați aflați în timpul serviciului, pentru care primesc un salariu. Cât de mulțumiți sau nu sunt cu acesta este doar treaba lor, nu a celor veniți să conducă pe cineva pe ultimul drum. Și totuși, se adună în jurul aparținătorului câte cinci-șase-șapte bărbați voinici, îl înconjoară și îi mai cer bani.

„Să fie de sufletul mortului”, zic ei. Oamenii știu la ce să se aștepte, pentru că firmele de servicii funerare îi previn și, uneori, îi atenționează să nu le mai dea nimic, fiindcă totul este deja achitat. Dar, dacă ai dus mâna la portofel, ești deja pierdut. Suma de 60 de lei li se pare o bătaie de joc, iar 100 de lei e mult prea puțin, chiar și 200 îi cam dezonorează. Cui îi arde să se certe după ce și-a îngropat o rudă, chiar lângă groapă?

Oricum, ultima modă la Cimitirul din Calea Buziașului este să nu pună la loc capacul pe mormânt. „Trebuie să se mai taseze pământul. O să punem capacul peste șase săptămâni”, explică experții-gropari naivilor care au timp să-i asculte. Iar dacă nu sunt mulțumiți cu banii primiți, te și amenință: „Peste șase săptămâni tot la noi o să veniți”.

Desigur, la parastastul de 40 de zile, când vine familia să-l pomenească pe cel plecat pe lumea cealaltă, va fi o nouă ocazie de jecmănire fără rușine. În timp ce angajații sunt ocupați să le bage mâna în buzunar rudelor celor decedați, curățenia din cimitir lasă mult de dorit. Coșurile de gunoi dau pe-afară, iar unele morminte sunt folosite pentru ca pe ele să fie aruncate diverse resturi.

Întâmplări de acest fel au loc în toate cimitirele aparținând Primăriei Timișoara, dar autoritățile se fac că nu observă. După spoiala de civilizație pe care unii se străduiesc să o afișeze, menționând mai mereu mândria de a fi Capitală Culturală Europeană, se află, din păcate, un primitivism greu de conceput, dar tolerat din motive necunoscute.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 Răspunsuri “Servicii de lumea a treia în cimitirele din Timișoara

 1. vai si amar. Eu am rude in trei cimitire din care Cimitirul eroilor este vai si amar cu firma Denisalexa cu tot. In fata totul este frumos cu casa funerara dar cand incepi sa mergi mai incolo te doare capu. mizerie, drumul daca nu esti atent iti rupi picioarele, se fura, cand ploua noroi cat vezi cu ochi si in plus daca ei au ceva lucrari la morminiti si nu au loc sa treaca , calca pe celelelate morminte , lasa gunoi dupa ei mai si sparg . Gunoiul atarna din pubele metalice pe alei.
  In schimb in Rusu Sirianu este altceva. De ce acolo se poate si altundeva nu.

  Si Primaria ce face ? Doarme? Eu am trimis cu ani in urma poze cu situatia din Cimitirul eroilor inclusiv ca atunci mi-au distrus mormantul cine nu se stie si raspunsul dat de autoritati dupa 30 zile , a fost ca ei au fost in control si totul este ok. Ceva trebuie facut dar nu stiu cum. Multumesc

 2. Robule vrei sa faci bani din taxe (aviz guvernului) Taxati frate patroni de cimitire si impuneti un standard in toata tara de tarif 100lei .la fel si la Robi domnului (statana unii preotii (banii) ) taxati si pe aia ei si restul familiei lor se plimba tot in masini noi unii ce ii drept dar serios ii dezastru pe toate palierele de as fi presedinte prima oara as aduna 1mil de jeguri si ias timite in COREA DE NORD sa aibe aia forte de slugarit si la schimbul lor sa ne dea macar 3bombe nucleare pt 3 prieteni mari ai ROMANIEI ca tot ii sezonul cumparaturilor atomice Ș)) si aviz soferilor de acum va puneti la nr din spate urmatorele simboluri ( SIE SRI BOR CJT ETC si nu o sa fiti amendati de semafoarele puse intentionat pe galben Ș) ) si de Craciun toti sa ne dormi CA MOSU sa ne aduca o data viaductul gata …….si pasajul JIU ca am fost cuminti domnule mos Dragnea opsssss aviz copiilor asta ii nu ii mosul bun ci ala verde……

 3. In cimitirul parohial din str.Matasarilor situatia este si mai grava.Gunoaiele stau neridicate cu saptamanile insotite de un miros pestilential iarba e necosita asa incat e o aventura sa ajungi la mormant si cel care locuieste in incinta ca ingrijitor e mereu in cautare de spaga si chiar si contracost tot nimic nu face.Este cel mai neingrijit cimitir din oras desi ar trebui sa fie un model pentru cele administrate de Primarie.Rusine!!!!

 4. Nu le este rusine magarilor astora cum isi bat joc de cimitire. Am 2 sau trei ani in urma am fost la mormantul bunici mele. A trebuit sa urc pe morminte sa ajung la ea si a trebui sa ma proptesc de o piatra care nu era fixata. A cazut piatra pe mine, toata m-am zgariat, si astazi mai am urme. Nimeni nu a fost acolo. De abia am reusit sa imping piatra grea. Este de incredibil cum arata acest cimitir. Acum imi este frica sa mai merg singura, sa nu cada iar ceva pe mine. Sincera sa fiu, imi si este rusine ca sunt nevoita sa calc pe morminte, dar altfel nu am cu sa ajung la mormantul bunici mele.

 5. Sa nu mai spunem si de cimitirul din Calea Sagului !! Stau toate gunoaiele neridficate de pe alei, mormane mari ca nu iti vine sa crezi cand vezi !! Sa nu mai vorbim si de gramezile mari de deseuri care sunt intre morminte , care sunt uriase si neridicate vreodata de administratia cimitirului.
  Sa le fie rusine in primul rand celor din primarie.
  De ce trebuie sa mergi sa platesti toate taxele si serviciile aferente unei ceremonii la SRL-ul care e in gardul cimitirului? De ce nu le platesti la administratia cimitirului, care are si ea acolo biriou si reprezentant ?
  Oare de ce ?

 6. Foarte dun articolul si la obiect. Sa vedeti la cimitirul din Calea Lipovei ce mizerie si haos este. Administratorul face c vrea. Nicio regula cand repartizeaza cate un loc. Pentru bani inchesuie mormintele pe alei bineinteles contra cost. Sa vedeti la capela mare langa poarta de la benzinarie cum a trantit doua morminte de-a latu ca de e ma aproape de poarta . Nu au limite administratorii de cimitire si nici frica de autoritati.

Lasă un răspuns