Serile Filmului Românesc, în premieră la Timişoara

film ro 1

Festivalul Serile Filmului Românesc, desfășurat și organizat în mai multe rânduri la Iași, va avea o ediţie inaugurală la Timișoara. Organizată de ARTIS și Iulius Town, manifestarea va aduce nume importante din cinematografia românească în oraşul de pe Bega, în perioada 13-15 septembrie.

„Iulius Town, cu I de la Iași și T de la Timișoara, cu un program regal, cu vedete autohtone, care au ajuns la Cannes și Hollywood, vă oferă un weekend variat și colorat, care nu trebuie ratat!”, spune Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul festivalului.

CITEȘTE ȘI: Ultima zi în care românii din străinătate se pot înregistra pe listele electorale pentru alegerile prezidențiale

„Ne-am dorit de foarte mult timp să ajungem la Timișoara. Vom avea trei zile și trei nopți pline de întâlniri speciale, filme, dar și o premieră românească foarte așteptată. Vrem ca ediția-pilot să fie de bun augur pentru următoarele”, precizează Andrei Giurgia, directorul manifestării.

„Iulius Town devine inima Timișoarei, iar un festival precum Serile Filmului Românesc nu face altceva decât să întregească momentele de lansare a noului spaţiu și de apropiere față de oamenii locului. Ne-am convins, încă de la colaborarea cu festivalul la Iași, care are loc şi în ansamblul mixt Palas, că filmul deschide lumi și dialoguri de care chiar avem nevoie. Practic, în aceste zile aducem împreună numele mari ale cinematografiei, peliculele cele mai așteptate și dezbaterile interesante. Am integrat manifestarea aceasta în cel mai mare proiect urban din ultimii ani de la Timișoara, convinşi că locurile se însuflețesc prin oameni și inițiativă”, au declarat reprezentanţii Iulius Town.

Invitatul special al primei ediții a Serilor Filmului Românesc la Timișoara este actorul Vlad Ivanov, care joacă în filmul „La Gomera”, regizat de Corneliu Porumboiu. Succesul în lumea cinematografiei i-a adus roluri în peste 30 de producţii.

Vlad Ivanov a fost desemnat în 2018 Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul preotului Ivan, în filmul „Un pas în urma serafimilor”, fiind, de asemenea, distins cu premiile UNITER și Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar pentru felul în care a dat viaţă doctorului din „Un duel”, după A.P. Cehov, respectiv lui Anghelache, din „Polițist, adjectiv”. Ivanov a mai fost recompensat cu medalia Meritul Cultural, Diploma de merit pentru contribuția la prestigiul primei scene românești (2004) și Diploma de excepție pentru „Zi-le oameni și dă-le pace”.

„Vin din nou, cu mare drag, la Timișoara, de data aceasta, la invitația minunatei echipe de la Serile Filmului Românesc. Vin să prezint <<La Gomera>>, în regia lui Corneliu Porumboiu, peliculă intrată în competiția oficială de la Cannes, dar și alte producţii cinematografice românești. Iubesc echipa festivalului, pentru că e alcătuită din oameni pasionați, profesioniști care îndăgesc filmul. De aceea, vă invit să-i cunoașteti. Vă invit între 13 și 15 septembrie la Iulius Town, să ne bucurăm împreună de proiecțiile filmelor și de discuțiile de după. Vă aștept cu mult drag”, spune actorul Vlad Ivanov, invitatul special al ediției.

Festivalul va începe vineri, la ora 13, la Iulius Town, cu lansarea oficială a primei ediţii timişorene, cu participarea criticului de film Irina-Margareta Nistor, a actorului Vlad Ivanov, a lui Nicolae Pepene (directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov), reprezentant Iulius Town, şi a lui Andrei Giurgia, directorul Serilor Filmului Românesc. La ora 14,30, la Iulius Gardens, va avea loc vernisajul expoziției „Regina Maria – Ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”, iar la ora 17, la Cărtureşti – Iulius Town, este programată dezbaterea cu tema „Balanța culturii în România”. La ora 21, la Iulius Gardens, va avea loc, în premieră naţională, proiecția filmului „La Gomera”, în prezenţa actorilor Vlad Ivanov, Rodica Lazăr şi Julieta Szönyi, a regizorului Corneliu Porumboiu şi a Irinei-Margareta Nistor, care va vorbi despre pelicula proaspăt lansată.

Sâmbătă, 14 septembrie, tot la Iulius Gardens se va desfăşura, de la ora 19,30, „Păpușa de sunete: France Gall”, un spectacol-lectură cu muzică live și proiecții multimedia, la eveniment urmând să participe Laura Vasiliu, Irina-Margareta Nistor, Maria Petrescu şi Radu Rădescu: La ora 21,30, în acelaşi spaţiu este programată, în prezenţa producătorului Dan Drăghicescu, proiecţia filmului „Maria, inima României”, în regia lui Trevor Poots.

Duminică,15 septembrie, la ora 20, în cadrul Galei de închidere, publicul este aşteptat la spectacolul „Declarație de drag… de film”, avându-l drept invitat pe actorul Adrian Păduraru, urmat, la ora 21, de proiecţia peliculei „Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea.

Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns