Senatul a adoptat tacit alegerea primarilor în două tururi

primari

Senatul a adoptat tacit, la sfârşitul săptămânii trecute, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, urmând ca senatorii să ia act de adoptarea tacită a proiectului de lege în prima şedinţă de plen din această săptămână.

Proiectul de lege care modifică articolul 101 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publiec locale a fost adoptat tacit pe data de 09.06.2016 şi prevede că pentru funcţia de primar este declarat ales candidatului care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea voturilor valabil exprimate, iar în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate se organizeaază un nou tur se scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj.

Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

”Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral şi scade capitalul de identificare al electoratului cu alesul. Situaţia este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare”, susţine iniţiatorul proiectului de lege, preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Preşedintele executiv al PMP afirmă, potrivit sursei citate, că alegerea primarilor într-un singur tur recompenează partidele mari, bine implementate la nivel local şi ”penalizează partidele mai tinere”.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi a fost solicitată în mod repetat de PNL, înainte de alegerile locale din 5 iunie, neconstituţionalitatea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin fiind sesizată fără rezultat la CCR atât de PNL, cât şi de jurnalistul Liviu Avram. Alte excepţii au fost ridicate ulterior de mai mulţi dintre cei care au pierdut alegerile, printre care şi Clotilde Armand (USB).

Sursa: mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Senatul a adoptat tacit alegerea primarilor în două tururi

  1. In contextul redeschiderii Dosarului Revolutiei, facem cunoscut ca Asociatia „Victoria” a Luptatorilor, in revolutie, din Timisoara si, din cate cunoastem, Asociatia 17 Decembrie 1989, sunt singurele asociatii de participanti, autentici, la Revolutia Romana din Decembrie 1989, care au depus, oficial, plingeri juridice la Ministerul Public, si totodara proteste pentru decizia, subversiva, de clasare a Dosarului Revolutiei, de catre fostul Procuror general: Tiberiu Nitu, eliberat, apoi, din functie, pentru comiterea acestei samavolnicii justitiare.
    Membrii Asociatiei „Victoria” a Luptatorilor in Revolutie, din Timisoara, din Timisoara, au mai protestat si public, la Timisoara, impotriva respectivei decizii, inclusiv la data: 20 dececembrie 2015 (adica in ziua legiferata de Consiliul Local Timisoara ca: Zi a Timisoarei si totodata a Revolutiei), manifestare care a fost, insa, subminata de catre Primarul Nicolae Robu, prin intermediul lui Adrian Frantescu (sonorizator la Casa de Cultura a municipiului Timisoara), care, in cadrul unei alte manifestari (ce nu avea legatura cu aniversarea Revolutiei) , programata simnultan, in Piata Victoriei, in aceeasi durata temporala, cu aprobarea si probabil chiar la indicatia Primarului Nicolae Robu, a dat la maxim statia de amplificare, pentru ca luarile de cuvint ale membrilor si invitatilor Asociatiei „Victoria” sa nu poata fi auzite de populatia prezenta in Piata Victoriei.
    Lorin Fortuna-Presedinte al Asociatiei „Victoria”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *