Senat: Militarii şi poliţiştii vor avea pensie specială în cuantum de 80% din baza de calcul

Pensiile pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special ar putea fi calculate în cuantum de 80% din baza de calcul, în loc de 65%,iar pensia recalculată nu poate depăşi sută la sută din baza de calcul, potrivit unor amendamente adoptate marţi de Comisia pentru buget a Senatului.

Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de legea pensiilor de serviciu, de o pensie specială în cuantum de 80% din baza de calcul, potrivit unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015, adoptat în Comisia de muncă.

Un alt amendament, adoptat de senatorii din Comisia pentru buget, prevede că pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul.

OUG 57/2015 a fost contestată de foşti militari, care au protestat în faţa Guvernului la sfârşitul lunii decembrie pentru că ordonanţa nu ar mai permite luarea în calcul a unor sporuri şi a altor drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de şase luni consecutive din ultimii cinci ani.

În forma iniţială a OUG 57/2015, formula de calcul pleacă de la o bază de 65% din salariu, la care se adăuga unu la sută pe an, după 25 de ani de vechime, procentajul putând creşte doar până la 85%.

Sursa: mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Senat: Militarii şi poliţiştii vor avea pensie specială în cuantum de 80% din baza de calcul

 1. Destul de grav:militarii pensii marite cu 15 la suta(de la65 la 80) iar noi civilii cu 5la
  suta.Ce au facut in plus militarii fata de civili?au fost in razboi?Noi civili am muncit mai
  mult ca ani iesind la alti ani la pensie.Am avut noi civili locuri de munca in satii inchise
  iar militarii au facut instructie cu militarii in termen in aer liber(uitati-va la unii din militari ce falci au,si sunt rosii in fata,de rau sau de bine?Stim noi ce efort au facut
  militarii deoarece si noi civilii am facut armata (noi salt nainte ei in picioare etc)
  Dle Dogaru ce mai aveti de solicitatla guvern?

 2. Pentru Mateiu…..Tu ca si civil ai timp sa iti petreci sarbatorile si wekend-urile cu familia, noi suntem la datorie…noi ne riscam viata ca tu sa dormi linistit cu familia iar familia noastra se roaga sa ajungem bine acasa…. Numai pentru acest sacirificiu meritam mai multa atentie si respect…..si ar mai fi si altele….. Intr-o privinta iti dau dreptate, nu este normal ca cei care lucram direct cu omul sa fim bagati in aceiasi oala cu cei de la birou….Poate acolo ar trebui facute modificari si daca nu le convine sa iasa din birou in strada si sa prinda hoti….poate atunci nu ar mai fi cu falci si rosii in fata……cu respect

Lasă un răspuns