SEMNAL DE ALARMĂ tras de medicii timişoreni: JELEURILE, zahăr și chimicale din… dragoste pentru copii!

jeleuri

Din dragoste pentru copii, oferim dulciuri, iar jeleurile în culori apetisante sunt foarte des solicitate de copii. Sub formă de ursuleți, inimioare, fructe, acest sortiment de dulciuri reprezintă o bombă pentru viitorul copilului.

Adrian Vlad”Jeleurile nu sunt decât un amestec de zahăr și chimicale! Riscul pentru sănătate vizează în primul rând obezitatea, iar ulterior, diabetul zaharat de tip 2, la vârsta adultă. Mai pot fi menționate și tulburări de metabolism cum ar fi tulburarea metabolică a lipidelor, respectiv a grăsimilor din sânge. În recomandările pentru o alimentație sănătoasă nu sunt incluse dulciurile. La ocazii speciale se poate consuma ceva dulce, dar nu jeleuri”, spune conf. dr. Adrian Vlad, de la Clinica de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a Spitalului Județean Timișoara.

Un studiu recent privind calitatea jeleurilor realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora.

La toate cele 44 de sortimente de jeleuri analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte 15 grame per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor.

Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de jeleuri analizate variază între 7 și 14 lingurițe per 100 grame produs, adică între 43 de grame și 85 de zahăr per 100 grame produs. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variazând între 307,4 kcal și 382,5 kcal.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cel mult zece la sută din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii poate proveni din zaharuri libere (recomandate fiind cele din fructe), ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de pe zi.

Aditivi alimentari

De asemenea, în toate produse luate în studiu s-au identificat 34 de aditivi alimentari, după cum urmează: acid citric, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid malic, acid lactic, acid ascorbic, agar-agar, beta-apo-8 carotenal, beta caroten, briliant blue, bicarbonat de sodiu, ceară de albine, ceară de carnauba, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, citrat de sodiu, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, citrat trisodic, carbon vegetal, dioxid de titan, extract de ardei roșu, gelatină, glicerol, gumă gellan, mono și digliceride ale acizilor grași, roșu allura, luteina, sunset yellow, sorbitol și selac.

Coloranți sintetici cu potențial cancerigen

La aproape jumătate dintre produsele analizate s-au folosit coloranți sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, roșu allura, sunset yellow) care pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen.

Substanțe de aromatizare…

Ingredientele regăsite în compoziția jeleurilor analizate sunt următoarele: sirop de glucoză, zahăr, sirop de zahăr invertit, dextroză, fructoză, apă, concentrat de fructe și plante, extract de soc, suc de portocale, suc concentrat de morcov negru, suc de mere fabricat din concentrat, adaos de vitamine, concentrat de hibiscus și morcov, extract rădăcină turmeric, gelatină, gelatină de porc, gelatină de vită, pectine, ulei vegetal de cocos, ulei vegetal de palmier, ulei de shea, amidon din porumb, amidon din grâu, substanțe de aromatizare, făină de grâu, ceară vegetală, arome și aditivi.

Pectine, gelatine…

”Jeleul tradițional este un preparat dulce făcut din suc de fructe fiert cu zahăr și care are un aspect gelatinos. Jeleurile industriale nu au nimic în comun cu jeleurile tradiționale, nefiind altceva decât amestecuri de pectine (E440) sau gelatine (E441), uleiuri, apă, arome, cantități infime de suc/concentrat din fructe (0,2 la sută și 7,5 la sută), aditivi alimentari şi zahăr în exces sub diverse forme”, a precizat conf. dr. Costel Stanciu, președintele APC.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *