Semnal de alarmă tras de medicii de la Spitalul Clinic CF Timișoara. O treime dintre femeile gravide nu fac niciun control în timpul sarcinii. Riscurile sunt majore atât pentru făt, cât și pentru mamă

Programul pentru fertilizarea in vitro, oprit în 2024

Semnal de alarmă tras de medicii de la Spitalul Clinic CF Timișoara. O treime dintre femeile gravide nu fac niciun control în timpul sarcinii. Riscurile sunt majore atât pentru făt, cât și pentru mamă.

Monitorizarea adecvată a sarcinii reprezintă un pilon esențial în asigurarea sănătății, atât a viitoarei mame, cât și a nou-născutului. Importanța acestui proces este legată de capacitatea de a identifica și gestiona potențialele complicații ce pot apărea pe timpul sarcinii.  Aceasta implică examene regulate, teste de laborator și evaluări periodice. Urmărirea regulată permite depistarea și controlul timpuriu al factorilor de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul gestațional sau anomalii ale dezvoltării fătului.

CITEȘTE ȘI: Teste PISA 2023: La sfârșitul gimnaziului, cunoștințele elevilor români se află sub media OCDE

„Conform unor statistici din ultimii 3 ani, la nivel național, 30 din 100 de femei gravide nu au făcut nicio vizită medicală pe parcursul sarcinii. În rândul gravidelor cu vârsta de sub 19 ani, paciente adolescente, acest procent ajunge până la 65%, în unele centre din țară. Sarcinile nemonitorizate fac parte din categoria celor cu risc crescut.

Riscurile se referă atât la complicațiile materne, cât și la cele fetale. Complicațiile materne sunt reprezentate de agravarea unor patologii existente înainte de perioada de sarcină a femeii, diagnosticate sau nediagnosticate anterior sarcinii, complicații care pot duce de la avort spontan până la decesul matern (decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sarcinii ori până la 30 de zile post-abortum).

În România, rata de deces matern în anul 2021 a fost de 28,2 la 100.000 născuți vii”, spune dr. Elvis Pricope – medic specialist obstetrică-ginecologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Complicațiile fetale sunt reprezentate de avortul spontan, malformațiile fetale, nașterea prematură, decesul fătului antepartum (intrauterin, înainte de naștere) sau postpartum (după naștere). O sarcină corect monitorizată constă în consultația prenatală, atunci când se ia în evidență pacienta.

În cursul acesteia, se pune diagnosticul de sarcină și se face un bilanț al stării de sănătate a pacientei, se fac investigațiile obligatorii la luarea în evidență și se solicită consulturi interdisciplinare în cazul existenței unei patologii asociate gravidității.

„Pe lângă investigațiile esențiale, obligatorii, la prima consultație prenatală se au în vedere și investigațiile speciale, necesar a fi făcute în cazul suspicionării unei afecțiuni asociate sarcinii. Vorbim de EKG și de un consult cardiologic, stabilirea hemoglobinei glicozilate dar și realizarea testului de toleranță la glucoză orală, în cazurile de diabet zaharat, precum și stabilirea nivelului de hormoni tiroidieni.

Iar pentru depistarea unor eventuale malformații congenitale se face un dublu test, în săptămânile 11 – 13 de sarcină, dar și triplu test, în săptămânile 15 – 17 de sarcină.

De asemenea, este necesară realizarea unei ecografii pentru morfologia fetală în săptămâna 20 – 22 de sarcină. Durata unei sarcini normale este cuprinsă între 38 – 42 de săptămâni. Vorbim de naștere prematură sub 38 de săptămâni și sarcină suprapurtată la peste 42 de săptămâni”, spune dr. Elvis Pricope – medic specialist obstetrică-ginecologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Frecvența controalelor prenatale la o sarcină necomplicată ar trebui să fie lunară, până la 28 de săptămâni de sarcină. Între săptămânile 28 – 36 de sarcină, controalele prenatale se recomandă a fi bilunare, iar de la 36 de săptămâni de sarcină până la naștere controalele prenatale ar trebui să fie săptămânale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *