Semnal de ALARMĂ: Locurile de joacă în spaţii închise din Timişoara sunt adevărate focare de infecție!

În ultimii ani, s-a vorbit tot mai mult despre factorii care contribuie la alterarea rapidă a unei vieți sănătoase – alimentație proastă, stres, poluare – și cum ne putem feri de ei. În plus, medicii atrag atenția asupra apariției unor noi tipuri de virusuri care generează boli grave, cronice, greu tratabile.

Copiii sunt categoria cea mai expusă la îmbolnăviri repetate și de lungă durată, iar de multe ori cauzele nu pot fi depistate cu ușurință, mai ales atunci când nu se cunoaște sursa infestării. Locurile de joacă în spații închise din Timişoara, de pildă, pot reprezenta un focar de infecție, însă ele de multe ori sunt ignorate de părinți

În România există un vid legislativ în ceea ce privește măsurile de protecție impuse pentru astfel de amplasamente, în sensul că autoritățile din domeniul sanitar nu sunt obligate să verifice modul în care a fost efectuată igienizarea jucăriilor. Potrivit reglementărilor legale, se verifică doar curățenia locului de joacă, dacă acesta este aerisit și iluminat corespunzător, dacă există în apropiere toalete, materialele folosite pentru construirea jucăriilor (pentru a preveni eventualele accidentări) și dacă există supraveghetori.

În Timișoara, există mai multe astfel de spații destinate copiilor, însă la nici unul nu a fost verificat modul în care se face (și dacă se face) igienizarea. În incinta lor, există mai multe tipuri de mobilier și de jucării – tobogane, mingi, mașinuțe, măsuțe, leggo – toate fiind potențiale surse de infecție. Prin astfel de locuri se perindă mii de copii.

Nimeni nu le impune să se spele pe mâini și nici nu li se interzice accesul dacă sunt bolnavi. Obiectele pe care le folosesc ar trebui igienizate, dacă nu zilnic, cel puțin periodic, însă e greu de presupus că se întâmplă așa ceva. După terminarea programului sau înainte de începerea lui, angajații sunt obligați să asigure doar curățenia locului respectiv, pentru că așa prevede legea.

În lipsa unei alte reglementări, dezinfectarea obiectelor din incinta lui este o chestiune care ține doar de conștiința fiecărui patron. Chiar dacă, în momentul în care sunt întrebați, unii angajați susțin că se face o igienizare periodică a jucăriilor, este greu de presupus că acest lucru se întâmplă în realitate, mai ales luând în calcul miile de mingi din plastic care există în astfel de locuri și care sunt mai greu de igienizat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns