Semnal de alarmă! De ce au căzut atât de mulţi pomi în urma furtunii din Timiş

furtuna timis 1

Asociația Peisagiștilor din România (AsoP), Filiala Teritorială Vest, atrage atenția asupra unor probleme semnalate în urma furtunii din 17 septembrie, care a provocat pierderi de vieți omenești și pagube materiale însemnate. „AsoP Vest dorește să atragă atenția asupra unor aspecte importante: conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), forța distructivă accentuată manifestată în mod deosebit în zona de vest a țării (Timișoara ș.a.) a fost posibilă și din cauza unor factori de mediu specifici zonei Banatului – temperatura foarte ridicată, gradul de umezeală din aer.

Aceste fenomene severe au putut fi prognozate cu puțin timp înaintea producerii lor și din cauza unor efecte la nivel local – gradul de încălzire al aglomerației urbane, poluare. În acest sens, dacă factorii de mediu pot fi cu greu influențați, efectele generate la nivel local pot fi diminuate/ținute sub control aplicând pe termen mediu și lung o politică de administrare a spațiilor verzi responsabilă din punct de vedere ecologic”, arată AsoP.

Privitor la vegetația urbană, studiile care analizează relația acesteia cu condițiile de vânt indică următoarele: arborii poziționați în grupuri supraviețuiesc mult mai bine decât cei care cresc individual, izolat; cu cât spațiul destinat dezvoltării rădăcinii este mai mare, cu atât este mai puțin probabil ca arborii să fie doborâți; rezistența la vânt diferă de la o specie la alta (spre exemplu, molidul este ușor dezrădăcinat de vânt); speciile native au o rezistență crescută la vântul puternic; probabilitatea ca arborii bătrâni să cadă la vânturi puternice este mai mare; arborii nesănătoși/netratați corespunzător pe toată durata ciclului de viață sunt predispuși la deteriorări mai accentuate; arborii cu structură slabă sunt mai vulnerabili la vânt (spre exemplu, arborii care au două sau mai multe trunchiuri de aceeași mărime au tulpini codominante, acestea dezvoltă incluziuni în scoarță, care reprezintă puncte sensibile între ramuri și sunt susceptibile la rupere); deteriorarea sistemului radicular crește vulnerabilitatea arborilor la vânt; un sol cu bune proprietăți, cum ar fi o adâncime adecvată, o masă de apă adâncă și fără compactare crește rezistența arborelui la vânt.

 

Strategia pentru spațiile verzi e… varză

Din numeroasele sesizări formulate de-a lungul timpului de Asociația Peisagiștilor din România – AsoP , Filiala Teritorială Vest, prilejuite fie de lucrări de investiție pentru creșterea și modernizarea infrastructurii urbane sau datorate intervențiilor necorespunzătoare de întreținere a acesteia, care au afectat integritatea vegetației arboricole din orașe, reiese faptul că strategia de management a spațiilor verzi și a vegetației, aparținând direcțiilor de mediu din cadrul primăriilor sesizate nu este responsabilă și își produce efecte contrare celor scontate.

La baza acestor acțiuni nefundamentate stau neactualizarea și lipsa unor documente directoare, deosebit de importante pentru înțelegerea și gestionarea efectivă a fondului verde din cuprinsul intravilanului, precum Cadastrul vegetației și Registrul spațiilor verzi din intravilanul localității. AsoP Vest atrage atenția asupra unor intervenții dintre cele mai nefericite: toaletări radicale greșite (conform literaturii de specialitate), care periclitează existența și capacitatea de creștere și dezvoltare optimă a exemplarelor; efectuarea unor lucrări de construcție cu afectarea unor părți ale arborilor (rădăcină, tulpină sau coroană); introducerea de specii alohtone (originare din alte regiuni geografice), pe criterii de cele mai multe ori estetice, în detrimentul speciilor native, valoroase din punct de vedere ecologic, adaptate condițiilor de climă din regiune și pretabile mediilor urbane deservite; contractarea de lucrări complexe asupra vegetației prin intermediul unor companii private care nu dețin personal angajat calificat (peisagiști, arboricultori, ingineri silvici etc.) cu efecte ulterioare dintre cele mai neplăcute.

 

Puneți mâna pe carte!

Acesta ar fi, în rezumat, îndemnul peisagiștilor din vestul României către cei care lucrează în direcțiile de mediu ale primăriilor. „Recomandăm întocmirea/actualizarea în regim de urgență a studiilor directoare (Cadastrul verde, Registrul local al spațiilor verzi ș.a.), principalele instrumente cu care direcțiile de mediu pot gestiona corespunzător spațiile verzi din intravilanul localității.

Prin natura informațiilor colectate, acestea oferă informații vitale privitoare la starea fitosanitară a vegetației lemnoase și lucrărilor de întreținere ce se impun pentru a asigura o condiție fiziologică bună. Elaborarea acestor documente este o condiție sine qua non în perspectiva întreținerii și gestionării adecvate a vegetației. Mai mult, realizarea celor două instrumente menționate este impusă de legislația specifică în vigoare (Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților)”, se arată în comunicatul AsoP Vest. În completarea acestor documente, asociația recomandă și consultarea mai multor ghiduri și instrucțiuni de specialitate, care există deja și trebuie doar procurate și citite cu atenție.

Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, prin președintele Raluca Rusu, inginer peisagist, mai subliniază că „Un management atent și responsabil al spațiilor verzi reduce riscul unor pagube viitoare datorate fenomenelor meteorologice mai mult sau mai puțin severe, dar în special contribuie la îmbunătățirea condițiilor locale de mediu, cele care ne afectează direct în viața noastră de zi cu zi”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Semnal de alarmă! De ce au căzut atât de mulţi pomi în urma furtunii din Timiş

  1. Sunt ani de zile de cand firmele care au contract cu primaria pentru intretinerea parcurilor si a spatiilor verzi, toaleteaza copacii intr-un mod necalificat si ,,barbar,, fara sa tina cont de perioada sau necesitate.
    Asa s-a creat o ,,rarire,, a parcurilor a coroanelor copacilor si implicit o slabire a rezistentei la vanturi puternice.
    S-au taiat cu lipsa de profesionalism si responsabilitate copaci tineri si ramuri groase care mentineau simetria si rezistenta copacilor.Inchid ochii cand trec pe langa copaci fiindca ma doare cat sunt de mutilati.
    Daca cineva ar face o inventariere a copacilor din oras sa vada cati copaci sunt curatati de uscaturi si cati sunt tratati de boli sau in urma ,,amputarii,, iresponsabile a ramurilor.Avem in oras arbori adevarate ,,monumente,, naturale de care si-au permis ,,drujbarii,, necalificati sa se atinga si sa ii mutileze.Acesti arbori trebuiau protejati, imprejmuiti si pusi in evidenta. ex, arborii din piata Libertatii sau altii de pe malul Begai..exact langa sediul fimei de intretinerea spatiilor verzi ce apartine de primarie Horticultura !!
    Ei insa depoziteaza resturi si gunoaie in jurul acelor falnici arbori istorici.Cine are obligatia sa verifice calitatea acestor lucrari? Ma intreb si mi-e frica…daca si in continuare se vor executa toaletari cu exces de zel in fiecare primavara fiindca pentru ei este importanta factura si banii…..si nu ii intereseaza ce ramane,….niste trunchiuri mutilate.Rar poti vedea un copac cu coroana intreaga. Ufff….si toate astea de cand avem acest primar….dar….pe el nu il deranjeaza nici mizeria ciorilor care s-au inmultit enorm si umplu de mizerie tot centrul si nu numai…primaria este inconjurata de mizerie de ciori….dar primarul nostru nu are ,,nas,,…..si poate mai multe ii lipsesc….ordinea si curatenia…si mai vorbeste de capitala europeana culturala !! cand orasul pute !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *