Semicentenar la spitalul din Gătaia

Spitalul de psihiatrie din Gătaia a împlinit 50 de ani de existenţă. Este cea mai mare unitate de acest gen din ţară, care a dat, de-a lungul timpului, mulţi specialişti de marcă.

În prezent, spitalul are 358 de pacienţi, la o capacitate de 445 de paturi şi dispune de 18 cadre medicale.

În ultimul an, gradul de ocupare a crescut cu cinci la sută, constatându-se o creştere a incidenţei patologiei psihiatrice în rândul populaţiei. Din păcate, a scăzut media de vârstă a pacienţilor, anxietatea şi depresia fiind marile afecţiuni de care suferă tinerii.

Consumul de substanţe stupefiante şi halucinogene agravează situaţia acestora. Bolnavii consideraţi în stare acută stau internaţi 10-12 zile, iar cei care suferă de afecţiuni cronice rămân în spital 44-55 de zile.

Există şi pacienţi cronici de lungă durată, a căror internare este chiar mai mare de un an. Îmbucurător este faptul că, graţie eforturilor din ultimii ani, spitalul a ajuns la standarde decente de tratare a pacienţilor.

Au fost reabilitate pavilioanele, s-au schimbat centralele termice, a fost achiziţionată o ambulanţă nouă pentru transportul pacienţilor, s-au amenajat compartimente de laborator şi farmacie şi s-a instalat un sistem de supraveghere externă.

Există un proiect pentru refacerea gardurilor exterioare şi altul pentru reabilitarea compartimentului de primiri urgenţe.

Semicentenarul a fost marcat printr-un simpozion aniversar, intitulat „Gătaia-istorie şi perspective”, la care au luat cuvântul personalităţi medicale: Elena Şargan, managerul spitalului, Dan V. Poenaru, Mircea Lăzărescu şi Liana Dehelean.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.