Semicentenar la spitalul din Gătaia

Modernizare de străzi la Sculia

Spitalul de psihiatrie din Gătaia a împlinit 50 de ani de existenţă. Este cea mai mare unitate de acest gen din ţară, care a dat, de-a lungul timpului, mulţi specialişti de marcă.

În prezent, spitalul are 358 de pacienţi, la o capacitate de 445 de paturi şi dispune de 18 cadre medicale.

În ultimul an, gradul de ocupare a crescut cu cinci la sută, constatându-se o creştere a incidenţei patologiei psihiatrice în rândul populaţiei. Din păcate, a scăzut media de vârstă a pacienţilor, anxietatea şi depresia fiind marile afecţiuni de care suferă tinerii.

Consumul de substanţe stupefiante şi halucinogene agravează situaţia acestora. Bolnavii consideraţi în stare acută stau internaţi 10-12 zile, iar cei care suferă de afecţiuni cronice rămân în spital 44-55 de zile.

Există şi pacienţi cronici de lungă durată, a căror internare este chiar mai mare de un an. Îmbucurător este faptul că, graţie eforturilor din ultimii ani, spitalul a ajuns la standarde decente de tratare a pacienţilor.

Au fost reabilitate pavilioanele, s-au schimbat centralele termice, a fost achiziţionată o ambulanţă nouă pentru transportul pacienţilor, s-au amenajat compartimente de laborator şi farmacie şi s-a instalat un sistem de supraveghere externă.

Există un proiect pentru refacerea gardurilor exterioare şi altul pentru reabilitarea compartimentului de primiri urgenţe.

Semicentenarul a fost marcat printr-un simpozion aniversar, intitulat „Gătaia-istorie şi perspective”, la care au luat cuvântul personalităţi medicale: Elena Şargan, managerul spitalului, Dan V. Poenaru, Mircea Lăzărescu şi Liana Dehelean.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *