Șeful Sindicatului Europol: Probabil că suntem în cea mai dezastruoasă situație în care am fost vreodată în Ministerul Afacerilor Interne – „o prostituție profesională cum n-am mai întâlnit” și „o imixtiune a politicului cum n-am mai avut”

Șeful Sindicatului Europol: Probabil că suntem în cea mai dezastruoasă situație în care am fost vreodată în Ministerul Afacerilor Interne – „o prostituție profesională cum n-am mai întâlnit” și „o imixtiune a politicului cum n-am mai avut”

Șeful Sindicatului Europol: Probabil că suntem în cea mai dezastruoasă situație în care am fost vreodată în Ministerul Afacerilor Interne – „o prostituție profesională cum n-am mai întâlnit” și „o imixtiune a politicului cum n-am mai avut”

Președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a afirmat, într-un podcast realizat de Recorder, că în Ministerul Afacerilor Interne se înregistrează probabil „cea mai dezastruoasă situație” de până acum, caracterizată prin „o prostituție profesională cum n-am mai întâlnit” și „o imixtiune a politicului cum n-am mai avut până în momentul de față”.

„Vedem oameni de afaceri neatinși de brațul legii, vedem oameni politici care reușesc să folosească instituțiile statului în interes personal și pentru bunăstarea personală”, subliniază Andreica.

Șeful sindicatului Europol spune că nu există județ în care să nu fie imixtiuni ale politicului în activitatea poliției și presiuni la adresa polițiștilor care încearcă să-și facă treaba. „Li se reamintește că au rate la bancă, că au o soție, că au copil și că mâine pot să fie delegați la 50 km de casă și atunci în felul ăsta sunt determinați să renunțe la vreo opoziție sau la vreo acțiune prin care să ia atitudine”, susține Cosmin Andreica.

„Nu se știe dacă intri într-un spital și mai ieși viu de acolo și nu se știe dacă vei avea nevoie de poliție și te va ajuta poliția sau va avea capacitatea operațională să te ajute”, mai afirmă acesta.

Declarațiile pe acest subiect ale președintelui sindicatului Europol, în podcastul Recorder:

Probabil că suntem în cea mai dezastruoasă situație în care am fost vreodată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Vorbim despre o prostituție profesională cum n-am mai întâlnit.

În încercările noastre de a realiza un studiu și o documentare asupra motivelor pe care colegii noștri trec în rezervă, mulți dintre ei au spus că ar mai fi rămas în sistem, dar că ultimii ani i-au determinat să renunțe pentru că, așa cum am spus, au constatat că se practică o prostituție profesională la care ei n-au mai putut să ia parte.

Concret, vorbim despre o instituție șubrezită, vorbim despre o instituție care are un deficit de personal uriaș față de anii 2000, vorbim despre colegi care țin locul altor 3-4 colegi pentru munca pe care o prestează, vorbim despre o calitate slabă a serviciului pe care îl pot oferi, tocmai din acest motiv, pentru că trebuie să facă foarte multe compromisuri, vorbim despre o imixtiune a politicului cum n-am mai avut până în momentul de față.

Noi am documentat de-a lungul timpului inclusiv situații în care primarul aprecia asupra polițistului care urma să fie șef de post în comună și n-am înțeles exact de unde acest interes pentru cea mai mică funcție de conducere din Poliția Română, adică să fii șef de post într-o comună.

Vorbim inclusiv despre numiri la vârful unor inspectorate de poliție prin împuterniciri și desemnări. Am protestat constant față de aceste practici prin care anumiți ofițeri exercită temporar funcțiile de conducere, însă nu chiar temporar și ajung să fie din șase în șase luni reîmputerniciți pe aceste funcții și practic răspund la comenzile celor care i-au numit în acele poziții.

CITEȘTE ȘI: Previziuni sumbre: România ar putea intra la anul în recesiune. Când ar trebui să-și revină economia

În cazul cu șeful de post, pe primar îl deranja că în zonă avea colaborator sau un cerc relațional care se ocupa de procesarea lemnului, vorbim despre companii care practică evaziunea fiscală, vorbim despre contrabandă cu țigări, vorbim despre nenumărate situații în care politicul protejează oameni de afaceri, care la rândul lor cotizează atunci când trebuie. Or, faptul că ai un șef de post care nu va răspunde comenzilor tale, evident că îți strică toată afacerea din acea zonă și este doar un exemplu la scară mică.

Am publicat o înregistrate audio în care adjunctul IPJ Caraș-Severin, fieful domnului Vela, care e fost ministru de Interne și care nu a a avut niciun fel de reacție față de acest aspect, într-o ședință îi amenința pe polițiștii rutieri cu subiect și predicat cu privire la faptul că îi va muta și se va urca pe ei în condițiile în care mai verifică firmele în privința condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească.

Vorbim despre licențe de transport sau dacă vor mai verifica firmele care transportă material lemnos. Au trecut două săptămâni, a fost trimisă structura de control intern a IGPR și n-am văzut nicio reacție și niciun rezultat.

O spun ca o părere personală. Cred că România e țara tuturor posibilităților și e păcat, că e o țară frumoasă, însă până în momentul în care vei avea nevoie de două servicii: de servicii din zona sectorului de sănătate sau din zona sectorului de justiție, și aici includem și Poliția.

Când ai de-a face cu cele două sisteme și când ai astfel de nevoi, este deja loterie curată. Nu se știe dacă intri într-un spital și mai ieși viu de acolo și nu se știe dacă vei avea nevoie de poliție și te va ajuta poliția sau va avea capacitatea operațională să te ajute.

Vedem oameni de afaceri neatinși de brațul legii, vedem oameni politici care reușesc să folosească instituțiile statului în interes personal și pentru bunăstarea personală și vedem că, așa cum s-a întâmplat și după perioada crizei economice, ca să facem o mică comparație, când nouă ni se spunea că nu mai sunt bani, când au fost tăiate salariile cu 25%, când au fost dați afară oameni din sistem, ne-am dat seama acum, după 10-12 ani, că în realitate bani existau doar că erau sifonați de către oamenii politici de la acea vreme și vedem dosarele cu sute de milioane de euro deviate către interese personale și cercuri relaționale ale oamenilor politici de la acea vreme.

Nu cred că există județ în care să nu avem astfel de imixtiuni, astfel de presiuni la adresa polițiștilor care încearcă să-și facă treaba și care ori nu sunt lăsați, ori sunt eliminați sau îndepărtați, și atunci evident că se complac în situație.

Li se reamintește că au rate la bancă, co au soție, că au copil și că mâine pot să fie delegați la 50 km de casă și atunci în felul ăsta sunt determinați să renunțe la vreo opoziție sau la vreo acțiune prin care să ia atitudine, scrie g4media.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *