Secretarul unei primării din Timiş deţine o colecţie impresionantă de radiouri vechi

radiouri vechi

Un aparat de radio cu aspect arhaic, dar funcţionând perfect, poate fi admirat într-una dintre încăperile unei primării din Timiş. Este vorba despre biroul secretarului comunei Maşloc, Cornel Szigeti. Aflăm de la el că, de fapt, radioul nu-i chiar de pe vremea străbunicii, având „doar” vreo patru decenii.

Cornel Szigeti„Eu sunt colecţionar de aparate radio româneşti. Acesta este străin, fabricat în DDR prin anii ’70, dar ca o replică după aparatele vechi”, ne istoriseşte Cornel Szigeti.

Pasiunea de colecţionar nu o are decât de câţiva ani şi ne relatează cum s-a „contaminat”:

Prin 2012, am făcut la un moment dat curăţenie într-o magazie şi, având două aparate de radio vechi, m-am gândit să le arunc. Dar parcă mi-a părut rău şi mi-a venit ideea să caut pe internet aparate similare, de la care să iau piesele care se defectaseră, pentru a le repune în funcţiune. Pe un sait de vânzări-cumpărări, am găsit ceea ce căutam. După aceea, colecţionarea de radiouri vechi a devenit pentru mine un hobby.

radio vechiNu este chiar o pasiune mistuitoare, în sensul că nu stau toată ziua pe internet să le caut. Intru din când în când şi cumpăr câte unul. De cele mai multe ori este nevoie de două sau chiar trei aparate pentru a face unul funcţional. Nu sunt foarte scumpe, în general costă câteva zeci de lei bucata„.

În felul acesta, colecţionarul a strâns până acum circa 30 de radiouri, toate – cu excepţia celui pe care îl are la birou – de fabricaţie românească. Inclusiv radiouri cu pick-up sau radiocasetofoane. Unele dintre aparatele sale au vechimi de cinci sau chiar şase decenii, dar funcționează impecabil.

Omul este de profesie jurist, dar ştie să lucreze cu tranzistorii şi cu circuitele din anii liceului, când, ca toţi tinerii din acea vreme, făcea practică într-una dintre secţiile Institutului Politehnic, unde a deprins meşteşugul şi chiar l-a îndrăgit. Peste ani, iată, a devenit un harnic colecţionar de aparate radio.

colectie radiouri

În plus, ne mărturiseşte că obişnuieşte să se trezească dimineaţa devreme şi să asculte la radio, la ora şase, buletinul de ştiri. La serviciu, de asemenea, stă cu radioul deschis. Şi nu cu un aparat oarecare, ci cu unul fabricat în Germania socialistă cu aproape o jumătate de veac în urmă, replică după un model mult mai vechi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Secretarul unei primării din Timiş deţine o colecţie impresionantă de radiouri vechi

  1. D-le Cornel Szigeti imi pace ca va ocupati de colectie.La randu-mi colectionez si eu asemenea aparate,dar timpul nu ma lasa sa le acord atentia cuvenita pentru reparatii.Va urez sanatate si tineti-o tot asa!

Lasă un răspuns