Secretarul de stat Radu Szekely, la Timișoara: ”Ne dorim să aducem 1.000 de psihologi educaționali în sistemul de învățământ”

Secretarul de stat Radu Szekely, la Timișoara: ”Ne dorim să aducem 1.000 de psihologi educaționali în sistemul de învățământ”

Preocupat de zona învățământului special, a consilierii și orientării elevilor, dar și de problema violenței în școli, ministrul secretar de stat Radu Szekely, care se află în aceste zile la Timișoara într-o vizită de lucru, a subliniat nevoia de intervenție a autorităților pentru asigurarea unui învățământ de calitate și a unui climat favorabil de dezvoltare a tuturor tinerilor în mediul școlar și la nivel comunitar.

”Pe lângă învățământul special, unde încă avem o problemă majoră în ceea ce privește incluziunea, mai ales la nivel societal, există un ecart foarte mare între urban și rural în privința accesului la educația de calitate, pe care ministerul nu îl poate rezolva singur. Dar putem colabora cu autoritățile locale și județene pentru a sprijini învățământul în mediul rural, pentru a găsi soluții pentru eliminarea inechităților și de a oferi șanse egale copiilor și tinerilor de a se dezvolta și de a-și îmbunătăți perspectivele de evoluție profesională și socială”, a precizat Radu Szekely.

CITEȘTE ȘI: Se închide traficul rutier pe bulevardul Sudului

Pe de altă parte, în contextul în care în ultima perioadă a fost adusă tot mai mult în discuție situația numărului insuficient de consilieri școlari pe fondul incidentelor violente petrecute la finalul acestui semestru în mediul școlar, secretarul de stat a afirmat că problema este cunoscută la nivel de minister, iar Timișul, care are doar 65 de consilieri școlari raportat la 591 de unități de învățământ, nu reprezintă un caz singular din acest punct de vedere:

”Situația este aceeași în toată țara. Este o nevoie acută și de consilieri școlari și de psihologi educaționali. După acest an, în care ne-am depărtat foarte mult de cutumele noastre de a învăța în comun, împreună, e nevoie de mult mai multă asistență psihologică. Dorința noastră este ca din anul școlar următor să avem mai mulți consilieri școlari (n.r. – deși Ministerul Educației nu a aprobat suplimentarea numărului acestora pentru județul Timiș, anul acesta nefiind scoase la concursul de titularizare alte posturi) și ne dorim să aducem 1.000 de psihologi educaționali în sistemul de învățământ.

Aceasta este o provocare și trebuie să găsim soluții rapide, întrucât la nivelul țării sunt în total doar 1.450 de psihologici educaționali. În ceea ce privește consilierii școlari și profesorii de sprijin, am vrea ca prin noua Lege a educației să avem o abordare diferită. Profesorul de sprijin este un profesor specialist, care are o intervenție specializată, deci acești profesori trebuie pregătiți mult mai mult și e nevoie să dăm un alt statut poziției lor. Dorim să atragem cât mai mulți profesori care să-și dorească să se specializeze pentru a-i sprijini pe copiii cu nevoi educaționale speciale.

În privința consilierilor școlari, domnul ministru a afirmat că e nevoie ca în fiecare școală să existe câte unul. Din discuțiile pe care le-am avut cu specialiștii din domeniu, limita ideală este undeva la 250 de elevi la un consilier școlar. Ne-am dori ca fiecare școală care are cel puțin 300 de elevi să aibă câte un consilier. (…) Rămâne de luat în considerare partea de finanțare, să vedem în ce măsură impactul bugetar poate fi absorbit”.

Câți, cum și când vor fi angajați mai mulți consilieri școlari, profesori de sprijin sau psihologi educaționali rămâne totuși o problemă care, având în vedere zona cea mai sensibilă – cea a finanțării (o componentă de care s-au lovit și până acum solicitările venite din partea instituțiilor educaționale pentru suplimentarea numărului de consilieri școlari și profesori de sprijin), dar și cea a formării resursei umane calificate într-un timp cât mai scurt, nu va putea fi rezolvată până la începutul noului an școlar. Un an școlar care va rula în ritmul său, nu în funcție de momentul în care autoritățile găsesc soluții pentru eficientizarea sistemului de învățământ.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *