Se transmite coronavirusul prin respirație? Ce spun cercetătorii și Organizația Mondială a Sănătății

coronavirus om masca

Cercetătorii încearcă să determine dacă noul coronavirus se poate răspândi și prin aerul respirat. Specialiștii în boli infecțioase nu au nicio îndoială că aerosolii pot transporta virusul. Rezultatele nu sunt definitive, însă în condițiile actuale nicio precauție nu e prea mult. Organizația Mondială a Sănătății spune că nu sunt dovezi că boala se poate transmite astfel.

La ora actuală este unanim acceptat că noul coronavirus se transmite de la om la om prin picăturile de salivă transportate prin tuse sau strănut: virusurile împrăștiate cu ajutorul acestor secreții intră în contact direct sau indirect (după atingerea obiectelor contaminate) cu mucoasele din gură, nas, ochi ale gazdei și infectează noul organism.

Oamenii de știință încearcă să stabilească acum dacă virusul se transmite și doar prin aerul respirat – aerosoli, particule mult mai mici decât cele rezultate în urma strănutului. Revista Nature a publicat un articol pe această temă, în care a sintetizat opinii pro și contra transmiterii virusului prin respirație.

Potrivit site-ului citat, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat pe 27 martie că nu există suficiente dovezi că virusul SARS-CoV-2 se transmite prin aerosoli, cu excepția câtorva situații punctuale, cum ar fi intubarea unui pacient infectat, conform digi24.ro

Pe de altă parte, experții în boli respiratorii afirmă că strângerea de dovezi clare că virusul se trasmite prin aer ar putea dura ani și ar costa multe vieți.

„Pentru oamenii de știință care lucrează în acest domeniu nu este nicio îndoială că virusul se transmite prin aer”, declară Lidia Morawska, cercetător la Universitatea Tehnologică Queensland, din Australia.

Ce sunt aerosolii

Această „dispută” poate pleca și de la definițiile folosite. Când spun că nu sunt dovezi suficiente că virusul este transportat prin aerosoli, oficialii OMS se referă la particule mai mici de 5 micrometri (un micrometru = a mia parte dintr-un milimetru).

Comparat cu picăturile de salivă rezultate în urma strănutului sau a tusei, care sunt mai mari și care parcurg o distanță mai mică înainte de a cădea pe pământ/podea, aerosolii rămân mai mult timp în aer și parcurg distanțe mai mari.

Producem aerosoli când respirăm sau vorbim, ceea ce ar putea constitui un risc de transmitere a virusului chiar mai mare decât prin tuse sau strănut. „Când cineva tușește sau strănută, întoarce capul”, ceea ce nu se întâmplă când respirăm sau vorbim, afirmă virologul Julian Tang de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie.

Un studiu pe oamenii cu gripă arată că 39% dintre pacienți expiră aerosoli purtători de virus. Dacă se află într-o încăpere cu altcineva care inspiră aerul pe care ei îl expiră, există riscul de transmitere prin aerosoli, mai spune Julian Tang.

Urme de virus în sistemele de ventilație

Virologul Ke Lan de la Universitatea din Wuhan a colectat mostre de aerosoli din spital și din împrejurimile spitalului în vârful perioadei epidemice. Potrivit rezultatelor preliminarii, Ke Lan și colegii săi au găsit urme de RNA viral de la coronavirus în mai multe locuri din spital.

Studiul lui Lan nu precizează dacă aerosolii colectați aveau capacitatea de a infecta celulele organismului, dar într-un e-mail către revista Nature virologul scrie că „în timp ce vorbim sau respirăm, aerosolii purtători de SARS-CoV-2 se pot transmite și pot afecta atât oameni din apropiere, cât și pe cei aflați la distanță mai mare”. Virologul mai spune că oamenii ar trebui să evite mulțimile și să poarte măști, pentru a reduce riscul expunerii la aerosoli purtători de virus.

Un alt studiu făcut de cercetătorii din Nebraska, SUA, a găsit RNA viral în aproape două treimi dintre probele recoltate din camerele de izolare și carantină dintr-un spital pentru pacienți cu Covid-19. Urme ale virusului au fost găsite inclusiv pe suprafețe și pe grila gurilor de ventilație, însă niciuna dintre aceste probe nu avea capacitatea de a infecta. Datele sugerează că „particulele de aerosoli virali sunt produse de pacienții cu Covid-19 chiar dacă nu tușesc”.

Concluzie în lipsa concluziilor: Nicio precauție nu e prea mult

Într-un comunicat recent, OMS arată că existența urmelor de RNA viral „nu este o dovadă că virusul este transmisibil”. De asemenea, organizația indică un studiu propriu pe mai mult de 75.000 de pacienți cu Covid-19 din China, unde nu s-au găsit dovezi de transmitere prin aerosoli.

Lipsa dovezilor de transmitere prin aerosoli nu înseamnă că virusul nu se poate transmite pe această cale, a punctat Ben Cowling, epidemiolog la Universitatea din Hong Kong.

O altă necunoscută este doza necesară infectării: câte particule de SARS-CoV-2 sunt necesare pentru a declanșa infecția organismului. Un studiu în acest sens, care să expună intenționat subiecți la diferite doze de virus, este neetic, din cauza severității bolii.

Un factor important l-ar putea constitui și durata expunerii. Poate fiecare respirație nu produce suficient virus, dar „dacă împarți același aer cu o persoană infectată timp de 45 de minute, inspiri o cantitate suficientă de viruși pentru a te infecta”, afirmă virologul Julian Tang.

Deși concluziile nu sunt definitive, cercetătorii consultați îndeamnă la măsuri de precauție, cum ar fi aerisirea încăperilor, evitarea aglomerărilor, mai ales în spații închise și purtarea măștilor. De altfel, un îndemn similar a fost făcut și în țara noastră de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care a spus că inclusiv măștile improvizate sunt o soluție, în lipsa unora medicale. „Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate”, a spus Arafat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Se transmite coronavirusul prin respirație? Ce spun cercetătorii și Organizația Mondială a Sănătății

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *