
Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este una dintre cele mai importante sărbători ale anului bisericesc, amintind de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetate, a doua zi după ce l-a înviat pe Lazăr, unde a fost întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic, de mii de oameni. Legat de această zi, există numeroase tradiții și obiceiuri, care diferă întrucâtva de la o regiune la alta. Află, în continuare, de ce se crede că vremea de Florii o prevestește pe cea de Paște.
CITEȘTE ȘI: Protocolul de tratament pentru COVID a fost actualizat. Noile reguli pentru pacienţii infectaţi cu Sars-Cov-2
Anul acesta, creștinii-ortodocși vor sărbători Floriile pe data de 25 Aprilie, cu o săptămână înainte de Sfintele Paști. Această mare sărbătoare reiterează intrarea Domnului Iisus în cetatea Ierusalim, pe un asin, întâmpinat de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!“.
Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, iar de-a lungul timpului, i s-au adăugat numeroase superstiții populare. Inițial, această zi i-a fost dedicată zeiței romane Flora, însă după un timp, a fost asociată cu intrarea Mântuitorului în Ierusalim.
Dintre superstițiile acestei perioade, cea mai des auzită este cea care spune că vremea de Florii o prevestește pe cea de Paște și, implicit, de vara ce va urma. Prin urmare, dacă va fi soare de Florii, va fi și de Paște, iar dacă va ploua de Florii, la fel se va întâmpla și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, vara ce urmează va fi frumoasă.
Cum va fi vremea de Florii și de Paște anul acesta
Iată că s-a aflat și cum va fi vremea de Florii anul acesta, căci meteorologii au emis prognoza meteo pentru următoarele trei săptămâni, care includ Floriile, Paştele şi vacanţa de 1 Mai. Astfel, temperaturile vor atinge valorile normale ale lunii aprilie, iar vremea se va încălzi, cu excepția ultimelor zile din lună și a primelor zile din mai, când va fi ceva mai frig decât în mod obișnuit.
Prin urmare, în săptămâna minivacanței de Paște și 1 Mai temperaturile vor fi mai scăzute și va ploua mai mult decât media multianuală în unele zone ale țării.
Săptămâna 19 – 26 aprilie: Temperaturile medii ale aerului vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui deficit local în extremitatea nordică a țării.
Săptămâna 26 aprilie – 3 mai: Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.
Săptămâna 3 – 10 mai: Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Estimările meteorologice pe săptămâni sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF).