Se spală în Sâmbăta Mare? Ce activităţi gospodăreşti sunt permise în ultima zi a postului Învierii Domnului

sâmbăta mare

Sâmbăta Mare este ultima zi din postul Învierii Domnului. În această zi, gospodinele finalizează treburile prin gospodărie, mai cu seamă cele care privesc pregătitul mâncărurilor tradiţionale.

Se spală în Sâmbăta Mare? Aceasta este una dintre întrebările fundamentale în această perioadă din preajma Paştelui. Având în vedere faptul că sărbătoarea Învierii Domnului se întinde pe mai multe zile, gospodinele se întreabă cu cât timp înainte de această mare sărbătoare a creştinătăţii mai pot spăla.

CITEȘTE ȘI: Ministrul ucrainean de Externe: ”România și-a arătat adevărata față” (video)

Această activitate este cu atât mai importantă cu cât nici în prima zi de Paşti, nici în a doua şi nici în a treia nu se poate spăla, ci abia începând cu ziua de miercuri a Săptămânii Luminate.

Se spală în Sâmbăta Mare?

Sâmbăta Mare este ziua în care se sacrifică mielul de Paşti şi se prepară principalele bucate: drobul, friptura şi borşul de miel. Totodată, este ultima zi în care se mai poate face curat prin încăperi și în care se mai pot face ultimele retușuri la hainele noi pe care urmează să le îmbrăcăm în Noaptea Învierii și în zilele de Paști. De Paşti se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.

Sâmbătă seara, toate gospodinele îşi pregătesc coşul ce urmează a fi dus la biserică pentru sfinţire. În coş, fiecare gospodină pune un ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin.

În Noaptea Învierii orice activitate gospodărească încetează. Aşadar, nu este interzis să spălăm în Sâmbăta Mare, dar preoții spun că toată treaba trebuie încheiată neapărat până la lăsarea nopții.

Ce e bine să faci înainte de Învierea Domnului

Sâmbăta Mare este o zi în care nu se doarme, ci se pun la punct ultimele rămăşiţe de dezordine a caselor şi se finalizează restul treburilor lăsate neterminate din Joia Mare.

Şi, evident, nici în noaptea Învierii nu se doarme. Se spune că în această noapte, cerurile sunt deschise şi Domnul vede înăuntrul fiinţelor, aşa că dorinţele fiecăruia sunt mai uşor de îndeplinit. Cel mai bun moment pentru formularea năzuinţelor este când bat clopotele de Înviere, acestea se vor împlini şi rezultatul lor va dura tot anul, conform romaniatv.net.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *