Se retrag apele la Gătaia

Cu sufletul la gură au stat mulţi locuitori din Gătaia, speriaţi de vâltoarea apelor.

Timp de câteva zile, râul Bârzava a fost pe cod roşu, fapt care a stârnit o alertă generală.

Această stare se menţine până vineri la prânz, când se speră la revenirea la normalitate.

„Apele se retrag, scade Bârzava, sperăm să fie bine”, a declarat Raul Cozarov, primarul localităţii, încrezător că lucrurile revin la normal.

Până joi, însă, din cauza revărsării apelor, au fost inundate şapte case cu gospodării, cinci hectare de islaz, iar drumul judeţean Roviniţa Mare-Deta a fost închis.

În localitatea Deta, au fost inundate 50 de hectare de păşune şi 30 de curţi, două persoane fiind evacuate. Inundaţiile s-au produs ca urmare a revărsării apelor peste dig, volumul fiind de nestăvilit.

După cum a declarat Raul Cozarov, au fost evacuate persoanele din circa 40 de case din zona Colonie Gătaia (străzile Avram Iancu, Horea, Cloşca şi Crişan).

Deşi au fost pregătite corturi pentru sinistraţi, ele nu au fost ocupate, persoanele evacuate deplasându-se la rude.

Situaţia era să devină dramatică şi în satul Sculia, unde apele ameninţau să se reverse, la fel ca în urmă cu 11 ani. Ar fi fost o dramă cu repetiţie. Autorităţile au luat măsuri preventive şi se bucură că situaţia nu a scăpat de sub control.

Acest lucru se datorează mobilizării exemplare a instituţiilor autorizate, dar şi voluntarilor din zonă. „Din cauza volumului mare de apă pe partea stângă a râului Bârzava, exista un pericol imens. Sunt foarte mulţumit de modul în care au răspuns cei de la ISU Banat, cei de la Administraţia Bazinală de Apă Banat, de la Poliţia de Frontieră, dar şi aceşti minunaţi voluntari, care au dus o muncă extraordinară.

Gândiţi-vă că au fost puşi 11.000 de saci de nisip, ceea ce e enorm! Merită toată aprecierea comunităţii”, a declarat primarul din Gătaia. Populaţia este informată în permanenţă despre pericolele existente. Ca urmare, unii cetăţeni se deplasează în afara zonelor afectate.

FOTO: ISU TIMIŞ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns