Se pregătește o subvenție directă pentru apicultori

apisubv21

Un număr tot mai mare de asociații apicole europene solicită un sprijin financiar direct pe familia de albine, care să compenseze parțial activitatea de polenizare, dar să asigure și o finanțare ritmică. O subvenție directă pentru apicultori, așa cum există pentru fermierii crescători de vite, ar da o gură de oxigen apiculturii în condițiile în care albina e tot mai amenințată cu dispariția.

CITEȘTE ȘI: Se redeschid ghișeele de la înmatriculări auto din Timișoara, închise după reținerea mai multor agenți cercetați pentru corupție

Cu ocazia votului asupra strategiei biodiversității la nivelul Uniunii Europene, europarlamentarii au cerut în această lună o revizuire urgentă a inițiativei privind polenizatorii. Versiunea revizuită ar trebui să cuprindă un nou cadru de monitorizare a polenizatorilor la nivelul UE cu termene și indicatori clari, inclusiv privind impactul și întărirea capacităților în domeniu. Totodată aceștia au agreat obiectivele Comisiei de reducere cu 50 la sută a utilizării pesticidelor periculoase și chimice. În prezent, nu există date științifice care să ofere explicații complete, dar există dovezi ale unei scăderi considerabile a numărului polenizatorilor, datorată în primul rând activităților umane. Studiile arată că arată că una din zece specii de albine și fluturi este amenințată cu dispariția în Europa. Declinul nu are o singură cauză, dar e cert că printre amenințări se numără modificarea utilizării terenurilor pentru agricultură sau urbanizarea, care duce la pierderea și degradarea habitatelor naturale. În plus, agricultura intensivă duce la peisaje omogene și la dispariția florei diverse, reducând alimentele și locurile de cuibărit.

În toamna anului trecut, Asociația Crescătorilor de Albine din România a trimis o scrisoare către comisarul european pentru Agricultură,  Janusz Wojciechowski, prin care-i solicită o subvenție directă pe familia de albine. Programul Național Apicol, instrument alimentat cu fonduri europe, prezintă interes în Romania doar pentru mai puțin de 20 la sută din numărul total de crescători de albine. Din acest motiv, o subvenție directă pe familia de albine ar fi mult mai populară printre apicultorii noștri.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *