Se mențin schemele de plăți directe pentru crescătorii de oi și capre

apiaoicapre21

Anul viitor și în cel care urmează vor fi valabile aceleași scheme de plată din fonduri europene de care fermierii români  au avut parte până în prezent. Atât 2021, cât și 2022 vor fi ani de tranziție către a noua Politică Agricolă Comună (PAC). Totuși, în ceea ce privește subvențiile directe vor continua să existe variabile date, ca până acum, de suprafețele arabile și de efectivele de animale eligibile pentru plăți. De asemenea, ajutoarele naționale tranzitorii sunt menite să-i sprijine economic fermierii, dar acestea sunt fatalmente limitate de posibilitățile bugetului de stat.

CITEȘTE ȘI: 22 de unități de învățământ timișene nu au aviz de securitate la incendiu

La dispoziția crescătorilor de animale vor exista, în 2021, mai multe subvenții directe. Astfel, sprijinul cuplat pentru creşterea ovinelor (SCZ) este o alocare europeană care va fi menținută în următorii doi ani, în mare în aceleași condiții de eligibilitate ca până în prezent, condiția de bază fiind ca beneficiarii să exploateze un efectiv cuprins între 150 şi 500 de oi. Solicitanţii care dețin mai mullt de 500 de oi vor beneficia de SCZ calculat în limita acestui plafon, nu și pentru efectivul suplimentar. Este de menționat că valoarea SCZ pe cap de ovină este mult mai mare decât a ajutorului național tranzitoriu. Astfel, pentru anul acesta, crescătorii de ovine au primit contravaloarea în lei a 17,90 euro pe cap de oaie.

 

Ajutorul național tranzitoriu

În 2021 va continua să fie la dispoziția crescătorilor de oi și capre ajutorul național tranzitoriu pentru zootehnie (ANTZ), o schemă cuplată de producție. Subvenția le e destinată fermierilor înscriși în evidența Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu cod unic de identificare, care îndeplinesc cumulativ câteva condiții: efectivul din exploataţia cu cod ANSVSA înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) să fie de minimum 50 de capete de femele ovine sau 25 de capete de caprine care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea unică de plată; efectivul pentru care se solicită ANTZ să fie înscris în RNE la data solicitării ANTZ; animalele pentru care se solicită subvenția să fie menţinute în exploataţia cu cod ANSVSA menţionată în cerere pe o perioadă de 100 de zile; fermierul să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat.

Pentru detalii referitoare la plățile pe cap de animal, crescătorioi de oi și capre din Timiș se pot adrrsa centrului județean al APIA, nr. tel. 0256.494.955, 0256.494.995, e-mail: [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *