Se mai pot face înscrieri la școală, grădiniță și creșă, dar conducerea ISJ Timiș nu știe exact când! Update: Precizările ISJ privind înscrierile în învățământul liceal/profesional

Se mai pot face înscrieri la școală, grădiniță și creșă, dar conducerea ISJ Timiș nu știe exact când!

Se mai pot face înscrieri la școală, grădiniță și creșă, dar conducerea ISJ Timiș nu știe exact când! 

Părinții care nu au reușit să-și înscrie copiii la creșă, grădiniță, clasa pregătitoare sau liceu/învățământ profesional o pot face până în toamnă, în limita locurilor rămase disponibile. În județul Timiș, perioadele de înscriere, însă, nu sunt clar stabilite.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, înscrierile în clasa pregătitoare vor fi reluate în perioada 1-8 septembrie, cererile fiind soluționate de instituția amintită.

CITEȘTE ȘI: Vietnamez înjunghiat de un conațional, în vestul țării

Pe site-ul inspectoratului timișean, însă, este publicată o altă perioadă, respectiv între 25 august și 1 septembrie. Până la ora publicării articolului, conducerea instituției nu a oferit o explicație privind această neconcordanță.

Conform datelor postate pe site-ul instituției, se mai specifică faptul că cererea de înscriere și documentele aferente înscrierii, scanate într-un singur document în format pdf, vor fi transmite pe email-ul instituției [email protected].

În cererea tip de înscriere, părinții completează, în ordinea descrescătoare a preferințelor, maximum trei opțiuni pentru unitățile de învățământ la care mai există locuri disponibile.

copii 31

Documente necesare sunt: actul de identitate al părintelui/reprezentatului legal; certificatul de naștere al copilului; actul care atestă calitatea de tutore legal instituit, dacă este cazul; recomandarea CJRAE (pentru copiii care împlinesc 6 ani în intervalul 01.09 – 31.12.2022 și care nu au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate); documente justificative pentru criteriile generale/specifice ale unităților de învățământ alese în opțiuni. Cererea-tip pentru această perioadă de înscrieri poate fi descărcată de pe site-ul înspectoratului școlar timișean, la secțiunea ”Înscrierea în învățământul primar”/”2022-2023”.

Conform informațiilor primite de la inspectoratul școlar timișean, înscrierile la grădiniță se mai pot face până la sfârșitul lunii, respectiv până pe 31 august, pe locurile rămase libere, iar înscrierile la creșele din Timiș se fac în funcție de programul stabilit de unitățile de învățământ la care au fost arondate acesta fiind afișat pe site-ul unităților. Solicitările părinților/reprezentanților legali se depun la unităţile de învăţământ care mai dispun de locuri libere.

În ceea ce privește situația elevilor care, din varii motive, nu au fost înscriși la liceu/clasă de învățământ profesional, Inspectoratul Școlar Județean Timiș nu a oferit încă un răspuns.

Conform legislației în vigoare, învățământul obligatoriu cuprinde zece clase (plus clasa pregătitoare), prin urmare toți absolvenții de gimnaziu care nu au împlinit vârsta de 18 ani trebuie să își continue studiile. ”Obligația de a frecventa învățământul obligatoriu la forma de învățământ cu frecvență, cursuri de zi încetează la vârsta de 18 ani.

Persoanele care nu au finalizat învățământul obligatoriu până la această vârstă și care au depășit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei își pot continua studiile, la cerere, la forma de învățământ cu frecvență, cursuri serale sau cu frecvență redusă (art. 135, alin. 1, ROFUIP).

Inspectoratele școlare sunt obligate, prin lege, să asigure şcolarizarea elevilor şi să monitorizeze participarea la cursuri a acestora pe durata învăţământului obligatoriu (art. 3, alin. d, din Ordinul nr. 3.400 din 18 martie 2015 privind modificarea şi completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a inspectoratelor şcolare, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.530/2011).

Update: ISJ Timiș revine cu precizări privind înscrierile în învățământul liceal/profesional

”Referitor la organizarea și desfășurarea etapei a treia de admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022-2023, vă informăm următoarele:  În data de 29 august 2022, începând cu ora 9, la Liceul Teoretic J.L. Calderon, Timișoara va avea loc ședința publică de repartizare a absolvenților de clasa a-VIII-a pe locurile rămase libere de către Comisia Județeană de Admitere Timiș. În perioada 22-25 august 2022, cererile absolvenților se depun la unitatea de învățământ de proveniență pentru a treia etapă de repartizare în învățământul liceal de stat. Conducerea unității de învățământ are obligația de a certifica exactitatea datelor solicitanților și de a transmite cererile Comisiei județene de admitere, până în data de 26 august 2022 ora 12.00. Repartizarea candidaților din etapa a treia se va realiza în ședință publică, respectându-se următoarea ordine: 1. Repartizarea candidaților care au susținut examenul de Evaluare Națională, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere; 2. Repartizarea celorlalți candidați care nu au susținut examenul de Evaluare Națională, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII”.

În învățământul profesional, la data de 16 august, figurau 330 de locuri libere, potrivit ISJ Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *