Se interzice vânzarea de băuturi energizante și țigări de tip IQOS către minori. Lege PSD în Parlament

Se interzice vânzarea de băuturi energizante și țigări de tip IQOS către minori. Lege PSD în Parlament

Se interzice vânzarea de băuturi energizante și țigări de tip IQOS către minori. Lege PSD în Parlament

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a inițiat două proiecte de lege care vor schimba radical situația în România. Legile instituie interdicția de a fi vândute băuturi energizante sau țigări de tip IQOS către minori.

Centrele comerciale nu vor mai avea posibilitatea să vândă băuturi energizante minorilor, amenzile fiind între 100 și 500 de lei, iar la abateri repetate se poate ajunge la suspendarea activității între 10 și 30 de zile, conform stiripesurse.ro.

”Se interzice (n.r.) comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să comercializeze băuturi energizante; băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.”

2. La articolul 3, litera a) a alineatului (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”a)cu amendă de la 100 lei la 500 lei, cele prevăzute la pct. 3), 4), 11), 141), 17), 18), 22), 231), 232), 33) şi 34)”

3. La articolul 3, alineatele (2), (4) și (7) se modifică și vor avea următorul cuprins:

”(2) În cazurile în care faptele prevăzute la pct. 1), 2), 4), 232) şi 24) ale art. 2 sunt săvârşite în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, sancţiunile aplicabile sunt amenzile de la 1.000 lei la 3.000 lei.”

”(4) În cazul repetării contravenţiilor prevăzute la art. 2 pct. 19), 21), 22), 231), 232) şi 26) se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.”

Se interzic țigările electronice

Conform unui al doilea proiect de lege inițiat de Alfred Simonis se va interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice sau IQOS, dar și dispozitivele asociate acestora.

1. La articolul 2 după litera p) se introduce o nouă literă, litera p1), cu următorul cuprins:

”p1) dispozitiv electronic pentru încălzirea tutunului – dispozitiv utilizat în cazul produselor din tutun încălzit care nu implică combustie;”

2. La articolul 2, dupa litera ss) se intoduce o nouă literă, litera tt), cu următorul cuprins:

tt) țigaretă electronică – înseamnă un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conțin sau nu conțin nicotină, prin intermediul unui muștiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuș, un rezervor și dispozitivul fără cartuș sau rezervor. Țigaretele electronice pot fi de unică folosință sau pot fi reumplute prin intermediul unui flacon de reumplere sau rezervor sau pot fi reîncărcate cu cartușe de unică folosință;”

ART. II – Legea nr. 349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial nr. 435 din 21 iunie 2002, cu modificările și completările ulterioare se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 2, după litera q) se introduce o nouă literă, litera q1) cu următorul cuprins:

“q1) Prin dispozitive de tip easybox/locker se înțelege o cutie/spațiu securizat destinat depozitării coletelor poștale pentru a fi ridicate de către destinatari în baza unui cod/parole furnizate prin mijloace de comunicare electronice sau în momentul efectuării plății ramburs la dispozitivul respectiv.

2. La articolul 3, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(6) Se interzice comercializarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului prin automate.”

3. La articolul 3, alineatul (61) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(61) Se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului tinerilor cu vârsta sub 18 ani.”

4. La articolul 3, după alin. 61, se introduc două noi alineate, alin. (62) și alin.(63), care vor avea următorul cuprins:

„(62) Se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunuluiprin dispozitive de tipul easybox/locker.

CITEŞTE ŞI: Computer tomograf de ultimă generație pentru pacienții cu afecțiuni oncologice, la Timișoara

Foto: Facebook / Alfred Simonis


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *