Se întâmplă în Timiş! Pentru 700 de lei pe lună, o poştăriţă trebuie să parcurgă zilnic 20 de kilometri cu bicicleta

Mirela Cionca

O comună din Timiş a fost serios afectată de deciziile bizare adoptate de Poşta Română, companie care a lăsat o sumedenie de sate din judeţ fără personalul care împarte corespondenţa, coletele, pensiile şi ziarele. A avut de suferit, timp de două luni, inclusiv administraţia publică a comunei.

„Avem foarte multe documente pe care trebuie să le transmitem sau să le primim prin poştă şi ne-a încurcat teribil lipsa unui factor poştal în localitate. Fostului poştaş al comunei i s-a propus să treacă de la o normă întreagă la doar o jumătate, iar omul a refuzat.

Îşi făcea bine treaba, nu era nicio problemă, se deplasa în toate satele cu promptitudine, însă nu i-a convenit să rămână pentru un salariu extrem de mic şi a plecat. Timp de mai bine de două luni nu am avut poştaş, iar pensiile le-au fost aduse oamenilor de către personalul de la Lugoj.

De la începutul acestei luni, însă, problema s-a rezolvat. A venit o doamnă ca factor poştal, pe o jumătate de normă. Noi sperăm că va rămâne”, ne relatează primarul comunei Bara, Ioan Lăzărescu.

Mirela Cionca (foto) e noul factor poştal şi – în paranteză fie spus – este soţia celui care a renunţat la acest post în urmă cu două luni. Nu e din cale-afară de încântată, mai cu seamă că salariul pentru jumătatea de normă depăşeşte cu puţin 700 de lei, fiind vorba despre suma brută!

Căile de acces între satele comunei – Bara, Lăpuşnic, Dormăneşti, Dobreşti şi Spata – însumează peste 20 de kilometri şi există porţiuni care sunt greu practicabile chiar şi pe vreme uscată, dar marea problemă este că vine iarna, iar poştăriţa se deplasează cu bicicleta.

Nici vorbă de un scuter sau de un alt mijloc de locomoţie modern din partea Poştei Române, o companie care de mult timp funcţionează după dictonul „merge şi aşa”.

Cu alte cuvinte, chiar şi cu sate lăsate fără poştaş sau doar cu personal angajat cu o jumătate de normă, pentru a străbate zeci de kilometri, zilnic. Evident, Bara nu mai are un oficiu poştal propriu-zis, locuinţa familiei Cionca ţinând loc de aşa ceva.

E jenant pentru o companie „europeană” a secolului 21, însă de multă vreme jena nu mai înseamnă nimic pentru deplorabila şandrama numită destul de sofisticat Compania Naţională Poşta Română.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Se întâmplă în Timiş! Pentru 700 de lei pe lună, o poştăriţă trebuie să parcurgă zilnic 20 de kilometri cu bicicleta

  1. cred ca este vorba totusi de salariul NET.
    BRUTUL MINIM ESTE ACUM DE 1100 LEI SI DE LA 1 IAN. 2018 VA FI 1900 LEI.
    ORICUM SUNT PLATITI PROST SI ESTE MUNCA MULTA.

  2. Isi bat joc de bietii oameni! Posta Romana este o vaca buna de muls pentru politicienii penali, indiferent de numele partidului/partidelor de la putere. Chiar are 700 brut, nu este angajata cu norma intreaga. O rusine de companie!

  3. Pentru proasta de timisoreANCA, care spune: „BRUTUL MINIM ESTE ACUM DE 1100 LEI SI DE LA 1 IAN. 2018 VA FI 1900 LEI.”
    Doar două erori – brutul minim actual este 1450 lei și, da, va fi 1900 – dar pentru NORMĂ ÎNTREAGĂ! Iar cu trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului, probabil că doamna care face mari eforturi pentru comunitatea locală va fi răsplătită cu vreo 400 de lei, net – în loc de 500, acum. Deci, mucles, timisoreANCA, ești de pe altă planetă… sau te holbezi doar la RomaniaTV+Ax…

  4. Nici în satul Cerneteaz nu este postas. Dacă aceasta instituție nu reușește sa-și organizeze lucrul și sa-și plătească angajații atunci sa nu nu o mai facă sa-i lase pe alții. De câteva luni corespondenta sta intr- o cutie în holul Căminului Cultural și cauți ore în șir pentru a găsi corespondenta. Este oare normal? Este o bătaie de joc generalizata, fără a fi luată nici o măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *