Schimbare majoră privind alocaţiile copiilor. Ce vor primi în loc de bani

copii 7

Un deputat PSD susține ca alocațiile copiilor să nu mai fie cheltuite pe băutură. Acesta a anunțat că va depune o inițiativă legislativă care să facă imposibilă cheltuirea alocației pentru copii pe alcool, țigări sau cafea. Alocația ar urma să se acorde prin intermediul unor bonuri cu care se vor putea achiziționa doar produse pentru necesitățile copiilor.

„Am să susțin această inițiativă legislativă nu pentru a-i judeca pe unii români care trăiesc din alocațiile copiilor și nici pentru a complica un sistem de sprijin financiar oferit de stat, ci fiindcă sărăcia și poate, câteodată, reaua voință îi împinge pe unii părinți să folosească banii din alocație pentru a-și finanța viciile. Iar acei bani nu le aparțin, ci  sunt ai copiilor lor! Iar noi trebuie să ne asigurăm că banii sunt folosiți strict pentru nevoile celor mici!” a explicat deputatul Silviu Macovei.

Citeşte şi: Elevă de 15 ani, sărutată şi pipăită de un profesor, în fața colegilor (video)

Intenția parlamentarului este de a distribui alocațiile pentru copii pe bază de bonuri valorice speciale, tipărite cu elemente de siguranță, care să nu permită achiziția de alte bunuri decât cele care sunt folositoare celor mici.

Silviu Macovei spune că vrea să introducă în legea alocațiilor de stat pentru copii inclusiv ”amenzi atât pentru părinți, cât și pentru comercianții care acceptă trocuri sau alte moduri de folosire a acestor bonuri valorice pentru cumpărarea de băuturi alcoolice, țigări sau cafea”.

Potrivit Legii nr. 61/1993, alocația de stat pentru copii este o formă de ocrotire acordată de către stat tuturor copiilor din România. De această alocație beneficiază toți copiii cu vârsta de până la 18 ani, dar și tinerii majori, cu condiția ca aceștia să frecventeze cursurile învățământului liceal sau profesional. În cazul tinerilor care repetă un an școlar, nu se mai acordă alocația de stat, cu excepția situației în care aceștia sunt nevoiți să repete anul școlar din motive medicale.

Valoarea alocației de stat pentru copii nu a mai suferit modificări de la jumătatea lui 2015. Astfel, în 2018, alocația pentru copii își păstrează valoarea din anul anterior. Cuantumul alocației se stabilește în raport cu indicatorul social de referință (ISR), care este în prezent de 500 de lei, astfel: 200 de lei pentru copiii în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copiilor cu handicap).

Aceasta se cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie prevăzute de legislaţia în vigoare; 84 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi 18 ani şi pentru liceenii de peste 18 ani, și 200 de lei pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între trei şi 18 ani.

Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii stipulează că aceasta se plătește “unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare”.

De asemenea, actul normativ prevede ca această alocație să se poată plăti “și tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției, în condițiile legii”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Schimbare majoră privind alocaţiile copiilor. Ce vor primi în loc de bani

  1. Incet, incet, ne intoarcem la statul care stie mai bine cum trebuie sa-si organizeze viata si familia cetateanul de rand. Pentru cei care abuzeaza de alocatiile pentru copii exista legi, dar pentru asta trebuie ca organele statului sa-si faca datoria. Si-atunci s-ar putea sa-si faca datoria si in legatura cu fapte care lezeaza mentalitatile PSD, deci nu convine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *