Schimbare majoră în noua Lege a Asociaţiilor de proprietari. Ce devine obligatoriu la plata întreţinerii

blocuri Timisoara 3

De vineri intră în vigoare noua Lege a Asociaţiilor de proprietari, care aduce schimbări pentru proprietarii de rând.

Una dintre acestea este obligativitatea plăţii fondului de rulment care va încuraja restanţierii, aşa cum susţine Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.

CITEȘTE ȘI: Cum arată casa care costă 1.000 de euro! Are 75 de metri pătrați și rezistă la cutremure și incendii

„Legea nu vine cu ceva nou, care să rezolve ceva. Nu există noutatea bună a acestei legi, în schimb există schimbări în sens negativ, o întoarcere în timp.

Un exemplu este că cei care ar trebui să se ocupe de asosciaţiile de proprietari, şi aici mă refer la instituţiile statului, nu sunt calificate, şi nu spune nicăieri în lege că personalul autorităţilor locale trebuie să fie calificat, ceea ce este o mare carenţă şi o mare problemă”, a declarat Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR).

CITEȘTE ȘI: Miracolul din Oceanul Pacific – Toți pasagerii au supraviețuit după ce avionul s-a prăbușit

Opaina spune că una dintre principalele modificări ale acestei legi se referă la introducerea obligativităţii fondului de rulment. Practic, de vineri, proprietarii sunt obligaţi să plătească un fond de rulment, ceea ce, în opinia preşedintelui FAPR, conduce la încurajarea restanţierilor.

„A doua problemă a legii este că se impune obligatoriu un fond de rulment, ceea ce este o mare problemă şi aici, pentru că acest fond, în trecut, a fost cauza fraudelor şi incompetenţei din partea administratorilor.

CITEȘTE ȘI.Anunț de ultimă oră de la meteorologi – Cum va fi vremea în weekend

Fondul a creat în trecut numai probleme, iar înainte era opţional, cum este şi normal, adică să laşi proprietarul să decidă dacă vrea să dea înainte un avans.

Stabilind obligativitatea, tu nu faci decât să repeţi greşelile, dându-i posibilitatea administratorului să folosească nişte bani aşa cum vrea el, încurajând şi restanţierii să rămână restanţi, pentru că aceşti bani pot fi folosiţi pentru plata facturilor restante”, explică Opaina.

Specialistul mai spune că noua lege stabilieşte ca administratorii să deţină certificate de calificare, iar în opinia preşedintelui FAPR, insitutţiile abilitate nu sunt pregătite să califice administrator.

„A treia mare problemă de principiu este că schimbă total statulul administratorului, în sensul că-l obligă să aibă un certificat de calificare, ceea ce din punct de vedere al legislaţiei pregătirii profesionale este iar o problemă.

Aceste activităţi au fost încadrate până acum ca fiind de perfecţionare nu de calificare, iar statul este nepregătit din acest punc de veder. Pe de altă parte, există şi riscul să se creeze o piaţă neagră a diplomelor”, a mai declarat Radu Opaina.

Noua lege 196/2018 a Asociaţiilor de proprietari a apărut în Monitorul Oficial pe data de 30 iulie, iar de vineri întră în vigoare. Actul normativ crează şi o răspundere mai mare din partea preşedintelui de asociaţie sau a membrilor comitetului.

„Preşedintele asociaţiei de proprietari şi membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, consemnată în procesul-verbal.
abonamente octombrie
Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sau pentru depăşirea atribuţiilor legale şi statutare, preşedintele asociaţiei, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor sau terţilor, după caz”, se arată în actul normativ, conform mediafax.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Schimbare majoră în noua Lege a Asociaţiilor de proprietari. Ce devine obligatoriu la plata întreţinerii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *