Scandal în centrul unui oraș din vestul țării: Doi tineri, încătuşaţi şi ridicaţi de mascaţi de la o terasă, deschisă după miezul nopţii (video)

Doi orădeni au fost încătuşaţi de luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale al Poliţiei Bihor şi s-au ales cu amenzi în urma unui incident produs, sâmbătă noaptea, în centrul Oradiei, pe strada Vasile Alecsandri, în timpul unui control făcut de echipele mixte de poliţişti şi reprezentanţii unor instituţii publice privind respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Covid-19.

Cu tupeu

Potrivit surselor BIHOREANULUI, incidentul s-a produs după ora 24, când, potrivit legii, localurile aveau obligaţia să închidă deja terasele. Localul fusese amendat deja, cu o seară mai devreme, cu 20.000 lei, din pricina unor nereguli privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice.

Sâmbătă seara, în timp ce toate celelalte terase erau deja aproape goale, barul avea încă mai mulţi clienţi, strânși să sărbătorească o zi de naştere. La sosirea echipajelor mixte de control, doi dintre ei ar fi comentat – spun sursele – folosind un limbaj licenţios la adresa poliţiştilor, iar unul, care ar fi medic, s-ar fi pus chiar în faţa uşii localului, explicând că este o petrecere de ziua sa, încercând să-i oprească pe poliţişti să intre, pentru a nu închide localul.

Ulterior, tinerii au fost ridicaţi cu forţa de luptătorii SAS ai Poliţiei Bihor.

Incidentul a fost filmat, parţial, de un martor, care a publicat înregistrarea pe Facebook, ştergând-o ulterior. În înregistrare se vede cum cei doi tineri sunt culcaţi la pământ de mascaţi, în apropierea fostei fabrici de confecţii de pe strada Vasile Alecsandri, sunt încătuşaţi şi apoi introduși în autospeciala Poliţiei, în timp ce martorii vociferează, iar una dintre cliente le cere polițiștilor să nu-i lovească, pentru că soţia unuia dintre ei este prezentă şi e însărcinată.

De altfel, tânăra a şi încercat să se apropie de maşina Poliţiei, fiind oprită de unul dintre mascaţi, care îi spune că nici unul dintre bărbați nu este lovit iar soţului ei i s-a pus în vedere să plece şi nu a făcut-o, şi că-l va găsi la Poliţia municipiului, unde ambii tineri bărbaţi încătuşaţi au fost transportaţi, pentru declaraţii.

„Nu poţi impune lucruri prin frică”

Contactat de reporterul BIHOREANULUI, patronul terasei unde ar fi început incidentul, Cornel Hodişan, neagă că ar avea vreo legătură cu localul său. „Era 12.30, noaptea, când au venit echipajele de control. Oamenii plecau deja, erau ridicaţi, mergeau spre taxiuri. Au fost mai mulţi, şi da, a fost un medic care şi-a sărbătorit ziua de naştere. Au fost 24 de persoane, pe terasă, nu erau băuţi, nu au făcut scandal. Pe poliţişti nu i-a oprit nimeni să intre, iar cei doi care au fost reţinuţi nu s-au adresat poliţitilor, au vorbit între ei, şi nu pe terasă, ci pe stradă. Unul e medic, celălalt are două mastere, nu sunt haimanale. Oricum, nu poţi impune lucruri prin frică”, susţine Hodişan.

Cert e că, în urma incidentului, cei doi orădeni au fost sancţionaţi pentru împiedicarea organelor însărcinate cu menținerea ordinii publice de a-și îndeplini obligațiile de serviciu, faptă prevăzută ca şi contravenţie în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

„A fost o procedură de încătușare normală. Cele două persoane au fost sancţionate cu 3.000 lei, respectiv 6.000 lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, arătând că şi patronul localului a primit o invitaţie scrisă de la inspectorii ITM să se prezinte la sediul instituţiei.

Reprezentanţii Poliţiei Bihor le reamintesc atât cetăţenilor, cât şi agenţilor economici că au obligaţia să respecte prevederile legale și măsurile de protecție sanitară în vederea prevenirii răspândirii Covid-19, atât cele privind regulile de distanţare socială, cât şi programul de funcţionare, limitat în cazul teraselor publice la ora 24.

UPDATE. Nu e medic

Verificările făcute de reporterul BIHOREANULUI  infirmă informaţia furnizată şi de Cornel Hodişan, patronul localului pe terasa căruia s-a produs incidentul de sâmbătă noaptea, cum că între tinerii încătuşaţi de mascaţi ar fi fost un medic.

Sursele ziarului afirmă că nici sărbătoritul nu este medic şi nici între invitaţii săi nu s-au aflat cadre medicale.

 

vezi video AICI:


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

1 Comments
anonim 26 august 2020
Doar asta mai trebuie trecuta printre atributiile politiei,deloc putine. Sintagma nepotrivita ,Politia animala...Ar putea sa se ocupe Inspectoratelele sanitar-veterinare ,cu un recesamant si evidenta a tratamentelor si vaccinarilor obligatorii, avand si temeinice cunostinte in domeniu.sau poate Garda de Mediu,ca nu face oricum prea multe.