Scăderea salariilor şi reacţia străzii

Partidul Naţional Liberal se află într-o postură destul de delicată din punct de vedere al poziţionării faţă de principalele teme de pe agenda publică. O dovedesc asta chiar recentele declaraţii ale senatoarei Alina Gorghiu, care s-a lansat într-un atac împotriva PSD.

Atitudinea liberalei este una normală, absolut firească într-o societate democratică, unde rolul opoziţiei este de a critica puterea şi de a pune presiune pe cei aflaţi la guvernare, condiţie impusă de jocul politic. Există, însă, câteva frânturi logice, care îngreunează poziţionarea PNL, ele fiind foarte vizibile în declaraţiile Alinei Gorghiu.

Astfel, senatoarea de Timiş a abordat, la început, tema justiţiei, atenţionând că PSD va promova noul Cod Penal prin ordonanţă de urgenţă. Experienţa ultimului an a arătat că astfel de modificări juridice au generat reacţii aprige din partea străzii, mai mult sau mai puţin organizate. În această cheie, declaraţia doamnei Gorghiu are darul de a asmuţi, din nou, strada contra PSD, cu toate că fosta şefă a PNL este departe de a capacita astfel de energii.

Aşadar, PNL loveşte în PSD iarăşi cu justiţia. Numai că, în fraza imediat următoare, aceeaşi senatoare ne anunţă că pentru români nu justiţia este prioritară, ci cu totul alte lucruri. Oamenii sunt mult mai îngrijoraţi de aspecte economice, de salariile care le scad, de nesiguranţa locului de muncă, de scumpiri şi alte lucruri care îi ard direct la buzunar.

Şi aici, Alina Gorghiu are dreptate, numai că apare o altă frântură logică, ceea ce ne face să ne învârtim în cerc: românii nu ies în stradă pentru că le scad veniturile sau că rămân pe drumuri, ci pentru că nu facem ce a spus… Comisia de la Veneţia sau că inspecţia judiciară ţine sau nu de CSM!

Or, PNL ar vrea să preia revendicările străzii, dar, pe de altă parte, nu poate nici să renunţe la identitatea doctrinară, la drepturile şi libertăţile individuale, la libertatea de exprimare sau la prezumţia de nevinovăţie, aspecte care nu se regăsesc pe agenda de lucru a străzii, cum, de altfel, nici temele economice de care vorbeşte Alina Gorghiu nu sunt prezente în revendicările tefeliste.

În retorica PNL, e ceva mai complicat, mai subtil, dar astfel de mesaje nu au darul de a transmite emoţii în rândul populaţiei, tributară, din păcate, temelor simpliste şi manipulatoare.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 Răspunsuri “Scăderea salariilor şi reacţia străzii

  1. Imi pare rau pentru PNL dar din cauza lui Gorghiu a pierdut alegerile din 2016 mai ales aici la noi in Timis. Femeia asta chiar nu mai are nimic de spus.

  2. senatoare de timis vai de pnl. o delegam la ea acsa la tecuci sa lupte impotriva psd-ului si sa-i faca pe moldoveni sa voteze pentru ea si pnl.

Lasă un răspuns