Săteni de modă nouă

sateni

Locuitorii zonei rurale din apropierea Timișoarei probabil că nu realizează schimbările pe care le-a adus modernizarea în viața lor. Ne referim mai ales la sfera ocupațională, dar și la mentalitatea colectivă. Pe măsură ce urbanizarea înaintează e de presupus că se întâmplă ceva și în comportamentul comunității și al fiecărui membru al ei.

 

Dacă luăm exemplul comunei Remetea Mare, e de spus că doar 40 la sută dintre săteni, conform unei statistici locale, se mai ocupă cu agricultura, majoritatea gospodăriilor având cel puțin un navetist, angajat în activități industriale, comerț sau servicii în Timișoara.

 

Aproape toți localnicii, indiferent de ocupația lor de bază, își cultivă grădinile, iar acum, ca peste tot, e vremea plantatului și a semănatului. La Remetea Mare „se poartă” legumele „eco”, iar acest lucru arată că sătenii sunt în pas cu trendul. O mutație pe care a adus-o tranziția și modernizarea este și reducerea numărului de animale crescute în gospodării.

 

Aceleași statistici locale arătă că, în prezent, în această comună, mai există numai 15 la sută din efectivele anului 1995. Nu s-a diminuat numai populația de bovine și de cabaline, ci și cea de porcine. Lâna nu mai are cumpărători, iar prețul laptelui de oaie a scăzut și el.

 

Astfel, în prezent, în centrul de comună mai sunt 40 de vaci și doar șapte cai. De asemenea, numărul porcilor crescuți în gospodării s-a diminuat dramatic, iar cauzele se pot determina ușor: se primesc doar cinci-șase lei pe kilogramul de animal viu, această activitate devenind nerentabilă pentru crescători. În plus, tot mai greu se găsesc clienți pentru aceste animale. Așa că sătenii se limitează la câteva orătănii în curți și la doi-trei porci crescuți pentru autoconsum.

 

În același timp, până și pensiunea pentru animale, care a stârnit atât de mult interesul mass-media, s-a închis.

 

În schimb, mai nou, Remetea Mare ține să impresioneze prin altceva: are un „magazin altfel”, în care nu se vinde nici alcool, nici țigări, ceea ce dovedește că remețenii se adaptează din mers la tendințele vremii în care trăim.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *